Макрон не изключва да даде изтребители за Украйна, но не сега Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон не изключва възможността да изпрати изтребители на Украйна в някакъв момент, съобщава "Ройтерс". Той също така смята, че Киев се нуждае от незабавна военна сила на фона на очакваната нова руска офанзива.

Президентът Володимир Зеленски се включи в срещата на върха в Брюксел, където отново призова европейските лидери да предоставят бойни самолети.

"Европа ще бъде с нас до нашата победа. Чух го от редица европейски лидери... за готовността да ни предоставят необходимите оръжия и подкрепа, включително изтребители", заяви Зеленски в Брюксел.

Подобен ход ще представлява значителна промяна във военната подкрепа на Запада. Москва вече предупреди, че това ще доведе до ескалация и удължаване на конфликта.

"Не изключвам абсолютно нищо", каза Макрон, когато бе попитан за възможността за изпращане на изтребители след края на срещата на върха на лидерите на ЕС.

Френският президент обаче очерта като настоящ приоритет да се помогне на Украйна през следващите седмици и месеци, а изтребителите не могат да бъдат доставени в този срок и ще е необходимо време за обучение на украинските пилоти.

Според Макрон трябва да се даде приоритет на изпращането на артилерийски средства, които са доказали своята ефективност и на които украинските сили вече са обучени. Западните страни, които са предоставили на Украйна оръжия, досега са отказали да изпратят изтребители или оръжия с голям обсег, способни да нанасят удари дълбоко в Русия, от страх да не бъдат въвлечени допълнително в конфликта.

С наближаването на годишнината от началото на руската инвазия Киев очаква агресивна атака от страна на Москва, целяща да постигне териториални придобивки, след като месеци наред нямаше особено развитие на фронта.

Запитан по украинската телевизия дали е съгласен, че руската офанзива вече е започнала, Павло Криленко, губернатор на източната Донецка област, заяви в четвъртък: "Да, определено".

Около източните градове като Бахмут, Авдийвка и Вухледар, които станаха терен на едни от най-кървавите сражения във войната, "силите и средствата на противника там ескалират с всекидневна интензивност", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024