Макрон обяви 300 млрд. евро за последиците от коронавируса Снимка: © Getty Images

Френският президент Емануел Макрон направи 20 минутно обръщение към нацията във връзка с извънредната ситуация в страната и Европа заради коронавирса.

В речта си към французите Макрон обяви 8 пъти израза "Ние сме във война". И добави, че това е война без враг, без оръжие, но французите трябва заедно да преодолеят опасността, което става чрез обединение и лична отговорност на всеки.

Макрон обяви, че се ограничава движението на хората - от утре (вторник) на обяд французите няма да могат да се придвижват свободно в продължение на 15 дни.

"Ограничете контактите си само до най-близките си"

На хората ще е разрешено да се движат само по маршрути по необходимост - на работа, ако не могат да я вършат дистанционно, и до хранителните магазин. В случай на неспазване на забраната, ще има санкции.

Не ходете на лекар, оставете системата жива. Не се обаждайте за хрема и настинки, обаждайте се само ако имат задух и други симптоми на коронавирус, призова Емануел Макрон.

Полицаи по улиците ще следят за движението на хората и ще ги контролират.

Макрон обяви и че се отменя вторият тур на местните избори, който трябваше да е следващата неделя. Той отправи критика към поведението на французите, които през уикенда се разхождаха по парковете на групи.

По френската телевизия обявиха, че в момента в държавата има 6633 заразени, 148 починали, от които 21 за последните 24 часа.

25 департамента са най-силно заразени, за тях утре в 17 часа ще бъдат доставени необходимите количества защитни облекла и маски. Останалите департаменти ще получат нужните им санитарни материали на следващия ден.

Правителството дава 300 млрд. евро ликвидна подкрепа за икономиката.

"Нито една французойка, нито един французин няма да бъдат оставен без финанси, нито една фирма няма да фалира", каза Макрон.

Докато трае кризата се спират сметките за вода, газ, ток. Разширява се програмата за временна безработица. Утре правителството ще представи и мерки сектор по сектор.

Алокирана е отделна болница, само за военни, която е в Елзас. Ще има подкрепа и за лекарите, като единствено техните деца ще могат да посещават детска градина.

Обединение и солидарност - призова Макрон в изявлението си.

След изявлението му, стана ясно, че Рено, Пежо, Ситроен и Мишлен затварят фабриките си поне до края на март.

Прочетете още

Франция я очаква режим "télétravail", LVMH спират парфюмите - ще правят гел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024