Макрон: Европа не трябва да се превръща в "последовател" на САЩ Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон продължава приятелския си курс към Китай дори и след края на визитата му в комунистическата страна. В интервю за европейското издание "Politico" той призовава Европа да намали зависимостта си от САЩ и да избягва да бъде въвлечена в конфронтацията между Вашингтон и Пекин по отношение на Тайван.

Френския държавен глава смята, че Европа трябва да устои на натиска да се превърне в "последовател на Америка". Според него "големият риск" за континента е той "да се забърка в кризи, които не са наши". Той визира споровете около автономността на остров Тайван и смята, че Европа трябва да разработи своя собствена стратегия по въпроса.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя провинция. Само часове след посещението на Макрон китайската армия започна голямо военно учение около неговата територията в отговор на посещението на тайванския президент в САЩ. Статутът на острова е една от основните спорни теми между САЩ и Китай.

"Най-лошото би било да се мисли, че ние, европейците, трябва да се превърнем в последователи по този въпрос и да се ръководим от дневния ред на САЩ и от една китайска свръхреакция", казва той пред изданието.

Вместо това, по думите му, Европа трябва да се стреми към "стратегическа автономия", за да формира трети полюс между САЩ и Китай като "трета суперсила".

Според френски правителствени източници, Макрон е обсъдил с китайския си колега Си Дзинпин въпроса за Тайван, но изглежда е приел по-сдържан подход от този на Вашингтон и дори от този на ЕС.

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение. Заплахата за използване на сила за промяна на статуквото е неприемлива", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон в една част от визитата му.

От своя страна Си Дзинпин отговори, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава. А Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

"Европейците не можем да разрешим кризата в Украйна. Как можем да кажем достоверно за Тайван: "Внимавайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там"? Ако наистина искаме напрежението да се покачи, това е начинът да го направим", казва той.

Френският президент Еманюел Макрон на посещение в Китай "Обичам те, Макрон": Китайските студенти посрещнаха френския президент като рок звезда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024