"Обичам те, Макрон": Китайските студенти посрещнаха френския президент като рок звезда Снимка: © Getty Images

Докато в Париж френският президент Еманюел Макрон е изправен пред остри критики и обществено недоволство, в Китай статутът му е като на рок звезда.

В петък той посети кампуса на водещ университет в Южен Китай, а събралите се там студенти по-скоро приличаха на луди фенове, които посрещнаха лидера с бурни аплодисменти и викове, разказва "Politico". Огромни тълпи от чакащи студенти се събраха пред университета "Сун Ятсен" и избухваха във възторжени възгласи всеки път, когато Макрон им помахваше с ръка.

Обстановката беше изпълнена с емоции и дори с викове "Обичам те, Макрон", докато френският президент се придвижваше през тълпата, заобиколен от служители на тайните служби.

Държавният глава едва ли щеше да получи подобна реакция, ако беше избрал да посети университет във Франция, където по-скоро би бил посрещнат от разгневени протестиращи, които продължават да се противопоставят на пенсионната му реформа.

Неговата звездна поява и популярност в Китай контрастира и с вълнението около комунистическите лидери на страната, никой от които няма и половината от харизмата на Макрон и които обикновено са посрещани с ентусиазъм само когато това се изисква от тълпата, пише "Politico".

След като се радваше и ръкомахаше на хората от кампуса, френският президент се премести в университетската спортна зала, където атмосферата беше по-приглушена. Вероятно заради факта, че преподаватели са накарали студентите си в залата да го чакат близо три часа.

Френският лидер произнесе няколко поздравителни думи на кантонски език (един от основните езици, на които се говори в Китай - б.ред), след което продължи да говори близо половин час, преди да отговори на въпросите на трима студенти. Те са били предварително подбрани, както и въпросите.

Макрон успя да спомене в отговорите си колко важна е свободата на словото и мисълта и да насърчи изучаването на френския език. Той призова студентите да се замислят за глобалната нестабилност и потенциалното място на Китай в света.

Докато президентът се радва на полученото внимание в Китай, в родината му напрежението около неговата пенсионна реформа расте. В четвъртък се проведоха 11-ите протестни акции заради приетото законодателство, което увеличава пенсионната възраст във Франция с две години - от 62 на 64 години. Гневът на гражданите засегна и любимия ресторант на президента, като част от заведението беше в пламъци след поредна демонстрация срещу спорната реформа.

„Доброто и лошото ченге“ в Китай: Макрон разчита на Си Дзинпин да „вразуми Русия“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024