Макрон ще поиска от Путин прекратяване на огъня по време на Олимпиадата в Париж Снимка: © Getty Images

От Русия ще бъде поискано да се придържа към временно прекратяване на огъня в Украйна в рамките на Олимпийските игри в Париж, които започват след три месеца.

Това заяви лично френският президент Еманюел Макрон в интервю за украинска журналистка, което беше публикувано в канала ѝ в YouTube в събота.

"Те (руснаците - бел. ред) трябва да направят това. Това винаги се е случвало", се чува да казва интервюиращата, говорейки чрез преводач.

"Това ще бъде поискано", казва Макрон на френски, а глас зад кадър превежда отговора му на украински като "Да, ще го поискаме".

"Правилото на страната домакин е да се движи в крак с олимпийското движение. Това е послание за мир. Ние също ще следваме решението на Олимпийския комитет", добавя още Макрон.

Международният олимпийски комитет (МОК) осъди пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, като заяви, че руското правителство е нарушило олимпийското примирие, което има за цел да използва силата на спорта за насърчаване на мира и диалога.

Въпреки това, в края на декември 2023 г. МОК не се съобрази с критиките на десетки западни държави и допусна руснаци и беларуси да се състезават на Олимпиадата във френската столица.

На тях обаче ще им бъде забранено да носят знамето на държавата си и ще се третират като "индивидуални неутрални атлети".

Изключени по презумпция ще бъдат и спортисти, които се водят на служебен договор към руски или беларуски служби за сигурност или военни структури.

Москва, която описва инвазията като "специална военна операция", нарече ограниченията "незаконни, несправедливи и неприемливи", но олимпийският ръководител на Русия Станислав Поздняков потвърди, че нейните спортисти няма да бойкотират Игрите.

На този фон, преди дни кметът на Париж Ан Идалго заяви в интервю за агенция "Ройтерс", че предпочита руснаците и беларусите "да не идват".

"Ще бъде много, много трудно да се видят, дори и под неутрален флаг - защото знаем колко много Путин набляга на руснаците - спортисти", каза тя, цитирана от "The Guardian".


МОК се огъна пред Путин: Руски и беларуски атлети ще участват на Олимпиадата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024