Малта вече ще допуска само ваксинирани туристи Снимка: © Unsplash

Всички хора над 12-годишна възраст, които имат намерения да пътуват до Малта, вече ще трябва да разполагат с доказателство, че са ваксинирани срещу Covid-19.

Властите ще изискват сертификат за имунизация от всеки над тази възрастова граница, независимо откъде идват. Децата между 5 и 12-годишна възраст ще трябва да представят само актуален негативен PCR-тест, а най-малките са освободени от карантинни мерки.

Малта се превръща в първата държава от ЕС, която налага нови рестриктивни правила за външните посетители. В останалите страни от съюза важи дигиталния Covid-сертификат, с който се доказва ваксинация или преболедуване. Граничните власти в ЕС прилагат и режими, които позволяват хората да предоставят доказателство, че не са вирусоносители.

Малта вече няма да приема хора, които имат само зелен сертификат за преболедуване на Covid-19 или документ за отрицателен PCR-тест.

Средиземноморският остров с население около 700 000 души е страната с най-масовия обхват на имунизационната кампания. Над 78% от местните жители са напълни ваксинирани срещу Covid-19. За сравнение този дял в България е само 12,19%, a средното ниво за целия ЕС е 38,44%.

Промяната в правилата за прием на чуждестранни посетители беше обявена малко след появата на ново увеличение на случаите на коронавирусна инфекция в Малта. През целия месец юни в страната се отчитаха едноцифрени стойности на новите положителни проби за Covid-19, но в последните дни тенденцията отново тръгна нагоре. На 9 юли бяха обявени 96 нови случая, а общият брой на активните пациенти стана 252. Нивото на позитивност се е увеличило до 1,18%.

Според малтийското правителство - 90% от новите заразявания са сред неваксинирани граждани, като в много случаи заболяването се е случило по време на пътуване.

В Малта има общо 420 починали хора след боледуване от Covid-19.


Новият план за Covid: По-малко ограничения за ваксинираните граждани при нова вълна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024