,,Манията по Албания" - превръща ли се страната в следващата Гърция? Снимка: © Twitter

Една нова истина от света на туристическата журналистика гласи, че колкото повече една дестинация се споменава като напълно различно място, толкова по-бързо се превръща в гореща ваканционна точка. Пример?

,,Новата Хърватия", ,,Малдивите на Европа", ,,Карибите на Европа" или ,,следващата Гърция" - така в момента е известна Албания, която бележи значителен тласък в туризма.

Дори и да не сте били в страната наскоро, има вероятност да сте виждали забележителностите онлайн. Поскролвайте повече в социалните мрежи на хаштаг #travel. Ако отворите Instagram, ще останете с впечатлението, че всички са се пекли на албанските плажове и са танцували на местните фестивали, пише изданието The Face.

Земята на орела превзема фийдовете във ваканционния период.

Като погледнем данните, разбира се, всичко някак си се напасва. От 2010 г. до 2019 г. броят на туристите, които се отправят към Албания ежегодно, се е утроил до връх от 3,3 милиона като 120 000 от тези международни посетители идват от Обединеното кралство. Мнозина обаче прогнозират, че тази цифра скоро ще нарасне до милиони.

Това невинаги е било така. В продължение на десетилетия Албания е почти забранена за всички от останалия свят заради репутацията си на най-изолираната комунистическа страна в Източна Европа.

Балканската нация не отворя врати до края на 80-те години на миналия век. След като сталинисткият лидер Енвер Ходжа умира през 1985 г., туристите лека-полека започват да идват, но приобщаването на Албания като туристическа дестинация е далеч от разцвета си – до 1989 г. само 10 000 души на година се отправят към страната. За сравнение, по толкова се изсипват в големите лондонски барове в петък вечер.

Гостите започват да се покачват в края на 90-те и началото на 2000-те. Тогава европейската туристическа индустрия започна да забелязва потенциала на Албания да участва достойно в средиземноморските войни за платени шезлонги.

Въпреки че до 2003 г. Албания все още е изправена пред прекъсващо електрозахранване, проблеми с непитейната вода и канализацията, министерството на туризма решава да построи нови сгради, за да разкраси плажовете и да ребрандира нацията. Седем години по-късно, през 2011 г., страната се озовава в списъка с най-добрите места за посещение на престижния пътеводител Lonely Planet. По това време в него фигурира и България.

И все пак осезаемата разлика е отскоро. Дори през 2017 г. има само един единствен скъп полет на British Airways от лондонското летище Гетуик до албанската столица Тирана. Към момента има над десет маршрута. Най-евтиният идва от нискотарифната авиокомпания WizzAir. От София може да стигнете до Тирана, само за час, на цена от около 50 лв. в посока.

​„Наблюдаваме значителен ръст в броя на пътниците, които избират Албания като своя ваканционна дестинация“, казва Зуза Трюбек, мениджър корпоративни комуникации на Wizz Air. „Броят на пътниците е нараснал с 27 процента за първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период през 2022 г.“

За да отговори на търсенето, авиокомпанията е увеличила и капацитета си за изпълнение - на 19 полета на седмица.

Както се подразбира, Албания все още е относително алтернативна дестинация. 19 полета на седмица не е кой знае какво, за сравнение броят на британците, пътуващи до Гърция ежегодно, е почти 40 пъти по-голям.

Налице е обаче пълната увереност, че интересът към Албания ще продължи да се развива.

Другата най-известна нискотарифна авиокомпания RyanAir направи инвестиция от 125 милиона долара за изграждане на летище в старата столица на Албания Вльора, което ще бъде отворено до април 2024 г.

Като се има предвид, че едва ли някой извън Албания е знаел нещо за страната допреди двадесет и няколко години, изкачването ѝ е главозамайващо.

Този нов интерес отчасти се дължи на почти универсално недолюбвания турист - младият британец в чужбина.

Амстердам отстранява британците, Италия също се измори от тях, а канарският остров Лансароте се оплака от лошото им поведение. Само Албания ги посреща с отворени обятия и пълен ол инклузив пакет от слънце, ,,секси" плажове, готини партита плюс халба бира за 200 лека - това са само 1,50 паунда.

,,Пейзажи като от пощенска картичка"

За мнозина основната атракция на Албания са фестивалите. Един от тях е "Kala" - бутиков фестивал, провеждащ се от 2018 г. от Mainstage Festivals и разположен на албанската Ривиера. Събитието бързо спечели сърцата на туристите с дийп-хаус партита и слънчевите плажни ивици. Mainstage управлява и "ION", седемдневен фестивал на същото място, който смесва музика и различни практики за благополучие.

Не можем да поемем цялата заслуга за по-широкото нарастване на туризма, но смятаме, че нашите музикални фестивали помогнаха да поставим Албания на картата за голям брой млади хора, които не са чували за страната преди“, коментира Хуан Дж. Лопес, маркетинг директор в Mainstage, като посочи ,,блажените крайбрежни сцени на Кала и невероятната природа"

„Обстановката в (село) Дерми е перфектна, защото повечето хотели са на пешеходно разстояние от концертите.“, добавя той.

Лопес отбелязва и че за цената на еднодневен или двудневен къмпинг фестивал в Обединеното кралство може да прекарате цяла седмица в албански хотел.

28-годишните Антония и Джорджи посещават фестивала "Kala" през юни.

„Очевидно Дерми беше точното място, на което да отидем. Дори местните албанци ходят там за почивката си – наистина вълнуващо място“, казва Джорджи.

„Това бе един от първите фестивали, където всички са там само за хубавата музика и доброто настроение. Беше прекрасно да си в хотел. И, разбира се, пейзажите - планини, красиви плажове, каньонът при Джипе. Екстаз за очите."

Живописните пейзажи със сигурност са идеални за Instagram. А за тези, които не са запалени купонджии, гледките са мотив за посещение, особено при положение, че местата са сравнително достъпни.

Когато става дума за пътуване, в Европа са останали малко мистерозни кътчета. Албания е последното европейско слънчево място, което не се е превърнало в синоним на плажна ваканция и не е съсипано от масовия туризъм“, мисли Лопес. „Предлага зашеметяваща средиземноморска природа, прекрасни тюркоазени води, непокътнати плажове, отлична храна и много достъпни цени.“

Барда Красничи, албански фотограф, преместил се във Великобритания като дете, се връща редовно и също забелязва процъфтяването на туризма.

„Отидох през юни. Когато бях там, забелязах, че има повече туристи от обикновено. Преди никога не бихте могли да видите там човек през юни“, посочва тя. ​„Хората явно наистина искат да видят нещо различно. А и Албания е в Южна Европа, така че е като друга Гърция.

Вайръл ефектът

Идеалистичната визия се разпространява благодарение и на социалните мрежи. Мнозина вече се насочват към TikTok специално заради съветите за пътуване. Там те превъртат непрекъснато актуализираните лъскави фийдове на най-красивите места по света

@msgarnagain How much I spent in Albania in two days 🇦🇱 ##BudgetTravel##CheapTravel##VisitAlbania##AlbaniaTravel##EuropeTravel#blacktravel #b#blacktravelfeedb#blacktravelerb#blacktravelblogger ♬ original sound - Ms Garn Again

Ако една страна може да стане вайръл, Албания го направи още миналото лято с морския курорт Ксамил – а блясъкът не избледня.

,,Тази година приятели пишеха неща от рода на „Не знаех, че Албания изглежда така“, споделя фотографката Красничи. Когато отива в Южна Албания през юни тя среща две британки на летището и ги пита как са решили да дойдат. „Отговориха, че от TikTok.“

Във възхода на албанския туризъм пръст има и поп звездата Дуа Липа. Наред с певици с албански корени като Рита Ора и Биби Рекса, Дуа, която е родена в Албания, се превърна в лице на родната си страна. Миналата година тя получи гражданство заради ролята ѝ в разпространението на международната слава на нацията чрез музика. Липа дори завърши световното си турне Future Nostalgia в Тирана в края на 2022 г.

Другата страна на монетата

Фестивалите, знаменитостите и луксозните хотели обаче са само една част от облика на страната. Въпреки че малко места като Тирана и Дерми бързо се превърнаха в утвърдени туристически точки, те не са представителни за Албания. Тя е класифицирана като страна със среден доход с относително слаба стойност на брутен вътрешен продукт. Това означава, че голяма част от селските райони имат лоша инфраструктура, а местните жители са изправени пред тежка икономическа ситуация.

24-годишните Беки и Елена стават свидетелки на това от първо лице.

„Изобщо не проучихме добре къде отиваме и се озовахме в село на час от Тирана и на 40 мин. път с кола до голям магазин. Видяхме как изглеждат нещата далеч от туристическата страна“, обяснява Беки.

„Когато пристигнахме, около 1 ч. сутринта, се почувствахме като във видеоиграта GTA“, допълва Елена.

Младите жени се озовават в това, което местните наричат ,,парти вили" - къщи, отдаващи се под наем на нощ, класифицирани като твърде шумни от полицията в Тирана.

„Цената на продуктите беше огромна в по-малките магазини, като 7 паунда за душ гел. Други магазини изглеждаха сякаш не са пипани от 10 години.“, разказва Елена.

,,Местните плажове изглеждат като от лъскави реклами, а селата са странна смесица от къщи, застроени площи, купища боклук, коне, каруци и прекрасни винарни."

Това е напомняне, че не всяка част от Албания е непременно рай за живущите там.

Очаквано, хората в туристическата индустрия се стремят да подчертаят огромната роля, която туризмът играе в местната икономика. Фестивалът "Kala", например, работи с 250 локални фирми, създава 200 работни места всяка година и е помогнал да се удвои туристическият сезон. Организаторите също опитват да гарантират, че местните жители не са оставени настрана от забавлението.

„Всяка година запазваме част от билетите за жители на Албания, Косово и Северна Македония, които могат да ги купят на намалена цена“, казва Лопес.

Със средна заплата от 500 долара на месец цените все пак остават скъпи за албанските граждани.

„Странно е, че хем се развива като държава, хем остава бедна. Темата е дълбока. Албания се променя и развива, но правителството все още краде от държавата. Хората са бедни, не се живее лесно.", коментира Красничи.

Според фотографката сред местните има и страх природата на Албания да бъде съсипана.

„Надявам се, че туризмът действително помага да се правят пари и да строи, но не за сметка на природата. Тя е като девствено място, всичко е толкова чисто и красиво.“

За Красничи посетителите на лято 2023 г. ще определят туристическата индустрия на Албания.

„Тази година ще определи как хората се отнасят към Албания и колко я уважават“, казва тя с опасението, че страната може да се превърне в ,,друга Ибиса", но и с надежда за положителното въздействие, което посетителите могат да окажат.

Както при всяка нововъзникваща гореща точка, съществува риск тя да бъде изгорена от туризма - ,,пясъчно отброяване към културна ерозия".

По същия начин обаче, ако новите приходи от туризъм се влеят в местната икономика, това може да доведе до положителен резултат за всички.

Така или иначе е пределно ясно, че манията по Албания ще продължи да се разпространява, тъй като допълнителната инфраструктура и новата вълна от събития подслаждат примамливите туристически оферти.

Навярно скоро страната няма да бъде наричана "следващата Гърция", а просто Албания.

Дуа Липа От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024