От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет Снимка: © Лорън Ликли

Музиката е само „ежедневната работа“ на Дуа Липа, но кариерата ѝ е изпъстрена с множество други дейности и занимания. Освен певица, тя се изявява като актриса, издател, подкастър. Миналия месец Липа пусна дрехи с Донатела Версаче, а скоро ще видим актьорския ѝ дебют в "Барби" на Грета Геруиг. Последният ѝ проект е книжен клуб, който цели да откъсне младите хора от социалните мрежи.

Палитрата от занимания постепенно се превръща в империя. 27-годишната Липа е 21-ва в списъка на най-богатите хора под 35 години на Sunday Times със състояние от 75 милиона паунда. Ако ви трябва сравнение за бизнес еклектизма ѝ, това ще е Опра Уинфри в ранната фаза на кариерата си.

Дуа Липа интервю

Основната работа на Липа – музиката – ѝ е донесла 6 награди "Brit" и 3 "Грами"-та, но очевидно тези постижения не са ѝ достатъчни. И слава Богу. Собствената си нюзлетър платформа Service95 тя например използва, за да насочва вниманието към смели заглавия като "Как Западът позволи на Путин и неговите олигарси да заграбят милиарди“ – потапяйки феновете си в съвсем различна вселена от тази на мегахитовете, с които ги изправя на крака по фестивалите. Британката с косово-албански произход се надява да разшири мирогледа на младите си почитатели и да ги подтикне да се интересуват и от важните теми в световен мащаб.

В интервю за изданието The Sunday Times Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете.

Липа не е точно плодотворна поп звезда. Тя има само два албума, като последният ѝ, "Future Nostalgia", излезе преди три години. Разбира се, направи дует с Елтън Джон, "Cold Heart", който се превърна в най-стриймваната му песен, но за поп сцената три години са много време. Особено ако погледнем връстничките ѝ Лана Дел Рей и Тейлър Суифт, които за този период издадоха по три албума.

Кога ли феновете ще чуят нова музика, встрани от новия ѝ сингъл за "Барби", "Dance The Night"?

„Скоро", коментира Липа. „Записах една-две песни".

За сметка на това поп звездата и екипът ѝ от уебсайта Service95 са събрали стотици статии за култура, стил и геополитика – година и половина след пускането му през февруари 2022 г. Определят го като убежище в необятния онлайн океан.

Липа описва интернет като: „хора, които крещят за едно и също нещо на други, които вече чувстват същото“. А Twitter веднъж определи като „развъдник на омраза“. Като цяло певицата е загрижена за младите хора, които живеят живота си онлайн. Дали Service95 е нещо като опит да откъсне младежите от социалните мрежи на по-добро място?

„Това е надеждата ни", казва тя.

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Книжният клуб е новото ѝ начинание, с което Липа ще разбива продължи да разбива стереотипа за това какво прави една поп звезда в извънработно време.

Тя планира всеки месец да избира книга, която феновете ѝ да четат и обсъждат. Линковете за закупуване на книги, посочени на сайта ѝ, няма да водят посетителите към „конгломерат, който убива индустрията", а към платформа, която свръзва читатели с независими търговци по цял свят – bookshop.org.

И все пак книжната индустрия е намесена – а въпросът е дали тя може да посрещне с отворени обятия една влиятелна поп звезда?

„Получих страхотни отзиви“, коментира Липа. „Хората казват, че децата им са започнали да четат, защото съм писала за книги. В днешно време всичко е толкова фрагментирано, вниманието ни е адски краткотрайно, но четенето ни откъсва от това. Готино е да насърчаваме по-младите поколения да четат, което може би не им е достатъчно внушено заради социалните мрежи. Наясно съм, че четенето е в упадък, но аз чета навсякъде."

Първата книга, която певицата препоръчва, е носителят на "Букър" от 2020 г. "Shuggie Bain" от шотландския автор Дъглас Стюарт (б.р. – Липа интервюира автора за подкаста си наскоро). Тя избира заглавието, защото изследва „токсичната мъжественост, queer идентичността, пристрастяването (към хора и субстанции)." Дуа Липа препоръчва и "A Little Life" на Ханя Янаги-хара, графичен епос за сексуалното насилие и самонараняването.

Поп звездата е домакин на подкаста "At Your Service". Сред гостите ѝ са режисьора Педро Алмодовар; Моника Люински, известна със скандалното разкритие за аферата ѝ с президента Бил Клинтън, докато работи в Белия дом като стажантка; най-успешният лекоатлет в историята на съвременните олимпийски игри Мо Фара; носителката на Нобелова награда за мир Надя Мурад, с която певицата обсъжда сексуалното робство под Ислямска държава.

Изборът на гости разкрива ли политическия ѝ светоглед?

„Не се опитвам да вкарам Доналд Тръмп в моя подкаст, със сигурност“, смее се Липа. „Избирам хора, от които моите слушатели могат да научат нещо. Не се опитвам да ви набутам активизма в устата и също така не харесвам неща за клик-бейт.“

Феновете се наслаждават на нещата, които поп-звездата мисли и казва. Докъде може да стигне платформата ѝ, като се има предвид, че политиците се стараят да ухажват младите. Би било лудост например лидерът на лейбъристите във Великобритания Кийр Стармър да не се обади на Липа, за да се опита да влезе в подкаста.

„Колкото и да ми харесва да говоря за политиката по целия свят ще стоя далеч от политиците“, заявява тя.

През 2019 г. Липа подкрепи бившия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, който след избухването на войната в Украйна, каза, че подкрепя Путин. „Разбрах, че колкото и да искате да вярвате, че някой е добър човек, в крайна сметка той ви разочарова", коментира певицата.

Дуа Липа е родена през 1995 г., три години след като косовско-албанските ѝ родители, Анеса и Дукаджин, бягат от Косово. Липа е отгледана в Уест Хампстед, Лондон.

Дуа Липа, живот, история, биография

След основното училище семейството ѝ се връща в Прищина, след като Косово обявява независимост. Тогава Липа е в в ранните си тийнейджърски години. Тя се връща в Лондон, за да учи в сценичното училище "Sylvia Young Theatre School", но продължава да поддържа силни връзки с миналото си. В края на 2022 г. бе обявена за почетен посланик на Косово и получи албанско гражданство.

Миналата година поп-звездата се възмути, когато министърът на вътрешните работи Суела Браверман в свой коментар за „нашествие“ от имигранти, даде за пример „албански престъпници“.

„Всички тези думи за имигрантите? Винаги съм усещала, че Лондон е смесица от култури. Това е неразделна част от града. Съответно, когато чуете правителството да говори по този начин за албанци, ви боли. Чисто късогледство и малоумщина, но това е начинът, по който много хора мислят. Без значение как се опитваме да променим реториката, винаги ще има хора, които са убедени, че: „Имигрантите идват в страната и взимат работата!“

„Въпреки това имигрантите, които са дошли тук, са спечелили прехраната си с невероятно здрава работа. Трябва да има повече съпричастност, защото хората не напускат страната си, освен ако не се налага поради необходимост, от страх за семейството си.", казва Липа.

Дуа Липа Service 95

Всички тези теми са далеч от музикалната класация "Top of the Pops". Музиката на звездата обаче остава по-скоро безгрижна, отколкото политическа. Възможно ли е да чуем темите, които я интересуват, в песните ѝ?

„Харесвам идеята, че музиката оживява като фантазия, отделена от реалния свят“, заявява певицата.

Има едно изключение. Парчето ѝ от 2020 г. "Boys Will Be Boys" е за тормоза, който мъжете причиняват на жените – от „преследването на целувки" до страха от нападение, напът към вкъщи. Нюзлетърът ѝ наскоро покри темата за кризата в мъжествеността и връзките с психичното здраве.

„От толкова време от мъжете се е очаквало да бъдат основен източник на прехрана. Те трябва да са силни, да не показват емоциите си. А на нас, като жени, ни е позволено да бъдем уязвими и да плачем. Това може да е болезнено за жените, но е и освобождаващо, защото можем да бъдем открити. За мъжете е по-трудно, защото са научени, че не трябва да показват емоции. Затова депресията е много разпространена сред мъжете."

Една от статиите, публикувани в Service95, е посветена на опасностите за жените в приложенията за запознанства, за борбата на жените в Иран и за вълната от нападения в нощните клубове, откъде ежегодно биват докладвани около 5000 случая.

Това, което мъжете мислят за жените, е проблем от цяла вечност. Женомразието ще съществува дълго време, така че трябва да продължим да говорим за тези неща.”

Не цялото съдържание на сайта ѝ е драматично и феминистки мрачно. В Service 95 може да откриете пътеводител за Амстердам или да разберете как да си удължите косата.

Има ли по нещо за всеки?

„Опитваме!", завършва Липа.

Barbiecore, Марго Роби, Райън Гослинг, Барби Идва ли краят на Barbiecore и ще оцелее ли розовото през лятото?

Дуа Липа гадже Роман Гаврас Дуа Липа дебютира с ново гадже в Кан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024