Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата Снимка: © Кристофър Джон Роджърс / Vogue

Марго Роби е единствената актриса, посмяла да зашлеви Леонардо Ди Каприо на кастинга за ‘‘Вълкът от Уолстрийт“.

По онова време тя е на 22 години, а ролята ѝ във филма на Мартин Скорсезе я изстрелява до върховете на Холивуд. След него, напълно очаквано, получава всевъзможни предложения за роли на типичната „секси блондинка“.

Отказва ги до една.

Чудите ли се защо тогава сега играе Барби в дългоочаквания филм на Грета Геруиг "Барби"? Уверяваме ви, че причината не е желанието на Роби да се фръцка пред камерата и просто да бъде красива.

Нека припомним, че, освен в главната роля на най-известната кукла в света, тя е и сред продуцентите на филма, за който отговаря нейната продуцентска компания LuckyChap Entertainment.

Австралийската актриса оглавява корицата на летния Vogue, като споделя различни детайли за продукцията в интервю за изданието.

За разлика от много момиченца, за които съвършената кукла е била идол, Марго Роби никога не е мечтала да бъде Барби. Като малка тя не е притежавала куклата, но братовчедка ѝ е имала цял куп Барбита. Актрисата е отраснала в Голд Коуст - втория по големина град в щата Куинсланд в Австалия. Спомня си, че са играли предимно навън, а любимите им занимания са включвали правенето на ,,пайове от кал", строенето на крепости, игра с камиончета и тук-там някоя от куклите на братовчедка ѝ.

Роби не си е помисляла да влезе в подобна роля преди разработването на проекта, а това далеч не е първият опит да се направи игрален филм за легендарната кукла. В Холивуд за екранни барбита са спрягани имената на Ейми Шумър ("Тотал щета", "Диагноза: Секси") и Ан Хатауей ("Дяволът носи Прада", "Дневниците на принцесата"), но продукции така и не биват започнати. През годините Роби следи какво се случва на филмовия Барби фронт и като продуцент вижда огромен потенциал в игрален филм за куклата.

Самата дума "Барби" е по-глобално разпознаваема от почти всичко останало, може би с изключение на Кока-Кола.“, убедена е 32-годишната актриса.

През 2018 г. Роби се среща с новия главен изпълнителен директор на Mattel (компанията-производител на куклите) Инон Крайз, заедно с Джоузи Макнамара и съпруга ѝ Том Акърли, с които основават LuckyChap.

Триото няма конкретна концепция за филма, но идва на масата за преговори с написано домашно.

„Заявихме на Крайз, че искаме да почетем 60-годишното наследство на марката. Но трябваше да признаем, че има много хора, които не са фенове на Барби - не просто са безразлични към нея, а активно я мразят и имат истински проблем с нея", разказва актрисата.

Марго Роби интервю Барби

Следват по-големи срещи с Mattel и след това с Warner Bros. Роби започва да разговаря с Грета Геруиг за писане и режисура, като се страхува, че известната кинорежисьорка ще ѝ откаже. Това, както вече знаем, не се случва и Геруиг влиза в екипа с уговорката, че ще пише сценария по нейно усмотрение съвместно с Ноа Баумбах.

Пълната творческа свобода е нещо изключително трудно за постигане, особено когато са замесени компании с мащабите на Mattel и Warner Bros., но с нечовешки усилия Марго Роби някак успява да осигури на Геруиг желаното.

Когато прочитат сценария на Барби за пръв път, Роби и Акърли са потресени.

„Само се спогледахме, чиста паника по лицата ни“, спомня си актрисата.

Когато Роби изчита последната страница, казва на съпруга си: ,,Толкова е гениално. Жалко, че никога няма да можем да направим този филм.”

LuckyChap, разбира се, прави филма и той до голяма степен е оригиналът, написан от Геруиг и Баумбах.

Детайлите правят картината и всеки в екипа зад продукцията е наясно с това. Един от костюмите на Роби във филма е реплика на бански, носен от първата кукла Барби през 1959 г. Междувременно фотографският директор създава създава специален цветен шаблон, който Грета Геруиг кръщава "Techni-Barbie".

„Ключово нещо за Барби е, че тя се облича конкретно, облича се с дадено намерение, по даден повод“, споделя Жаклин Дюран, дизайнер на костюмите във филма.

„Барби не се облича за деня. Тя се облича според задачата."

Това е в пълен контраст с Кен, чиято единствена работа е да се мотае на плажа. И тук идва красавецът от "Тетрадката" Райън Гослинг, който влиза в ролята на мъжката кукла.

Но кой е Кен всъщност? Или какво?

По същество, в Барбиленд Кен не е нищо повече от поредния моден аксесоар.

Mattel представя първата кукла Кен през 1961 г. в отговор на писма с искания Барби да си има гадже.

„Барби е измислена първа“, посочва Геруиг. „Кен е изобретен след Барби, за да подчертае позицията на Барби в обществения поглед."

„Барби има страхотен ден всеки ден. Кен има страхотен ден само ако Барби го погледне.“, казва задкадров глас в откъс от тийзър.

Когато Геруиг прави обиколка във фабрика на Mattel, тя научава, че по-голямата част от куклите в линията "Барби" се казват Барби.

„Философски погледнато, от куклите Барби можем да извлечем разширена представа за себе си, от която всички можем да учим“, мисли режисьорката.

По време на кастингите Геруиг и Роби търсят хора с ,,Барби енергия“ - неизразима комбинация от красота и умения, която откриват в Гал Гадот.

Гадот, естествено, отказва роля във филма. Кой може да си представи актрисата, превъплътила се отлично в образа на Жената- чудо, да играе каквото и да било в искрящо розова продукция?

Марго Роби, Барби, подготовка за ролята, премиера

Сюжетът на "Барби"

Всеки протагонист трябва да тръгне по "пътя на героя" (най-често срещаният шаблон в историите) и стереотипната Барби не е изключение. Но как става това, когато всеки ден в Барбиленд е страхотен "вчера, днес утре, вдругиден и така до безкрай"?

Първият облак в Рая се вижда деликатно по време на групов танц, когато по средата на хореографията Барби се обръща към другите Барбита с въпроса: „Хора, мислите ли си някога за умиране?“.

Една сутрин тя се събужда и установява, че губи кукленските си атрибути: например като това стъпала ѝ да са естествено повдигнати. Впоследствие Барби се консултира с вълшебница, която ѝ казва, че трябва да отиде в реалния свят.

Тепърва предстои да разберем от филма защо Барби е призована на приключение в "реалния свят" и дали ще измине своя "път на героя" докрай.

Как Марго Роби се подготвя да бъде Барби

Подготовката за такава роля не е никак лесна, все пак Барби е кукла, а не човешко същество. По принцип обичайната стратегия на Роби е да свърже героя си с животно. За I, Tonya Роби сравнява героинята си, фигуристката Тоня, с питбул в живота и мустанг на леда. Последният герой на актрисата, Нели във "Вавилон", австралийката свързва с октопод и язовец. Октопод - защото оцеляват благодарение на многото си нервни окончания и способността да променят външния си вид.

Марго Роби, Барби, костюми

За Барби свързването с животно се оказва невъзможно. Тя опитва с фламинго, но не стига доникъде. В един момент Роби е в такава борба със себе си, че моли за съвет Грета Геруиг, която ѝ праща епизод от подкаста This American Life, в който се говори за жена, която не влиза в интроспекции (самонаблюдения и самоанализиране).

,,Нали знаете как имате глас в главата си през цялото време? Тази жена няма този глас в главата си.“, обяснява Роби.

Относно въпроса за сексапилността...

„Казах си: Добре, тя е кукла. Тя е пластмасова кукла. Няма органи. Ако няма органи, съответно няма репродуктивни органи. Щом няма репродуктивни органи, изпитва ли изобщо сексуално желание? Не мисля, че би могла. Следователно тя е сексуализирана. Но тя никога не трябва да бъде секси. Хората могат да проектират секс върху нея. Да, тя може да носи къса пола, но защото е забавна и розова. Не защото иска да видиш задника ѝ.“, казва Роби.

Когато Грета Геруиг започва да пише за "Барби", тя ползва за отправна точка спомен от детските си години, в който прочита част от книгата за родителство "Съживяването на Офелия“, бестселър от 1994 г., принадлежащ на майка ѝ. Книгата описва рязката промяна, която се случва при момичетата, когато навлязат в юношеството и започнат да се подчиняват на външните очаквания.

„Те са забавни, нахални и уверени, след това просто спират“, казва Геруиг. „Това пътуване е същото, което чувства едно тийнейджърка? Изведнъж тя си мисли: О, не съм достатъчно добра."

Наскоро Марго Роби е намерила отговорите от въпросник, който е попълвала в 12 клас, и е споделяла своите надежди и мечти.

"Интереси: излизане с приятели. Бъдеща мечтана работа: холивудска актриса, мениджър на събития, собственик на хотел.", споделя актрисата, развеселена от комбинацията.

Днес Роби има дълъг списък от режисьори, с които би искала да работи като актьор и продуцент и целенасочено си проправя път през него. Грета Геруиг и Деймиън Шазел от "Вавилон" са били там дълго време. Австралийката наскоро отбеляза още едно поле в списъка, Уес Андерсън. Тя има малка роля в дългоочаквания Asteroid City, който направи премиерата си в Кан съвсем наскоро. Пол Томас Андерсън (Licorice Pizza, Magnolia), с когото Роби още не е работила, също е в списъка.

Извън киното

Когато Марго Роби не работи, тя често проверява уебсайтовете на железопътните компании по света.

„Искам да живея във влак“, казва актрисата.

За щастие Роби и съпругът ѝ, Том Акърли, са попътували с влак немалко през изминалата година, а най-скорошната им екскурзия по релси е до Япония, където двойката е впечатлена от храната.

Интересът на австралийката към храната не се простира до готвенето.

„В нашата приятелска група в Ел Ей и Лондон всички момчета готвят, обичат да го правят и наистина им се отдава. Нито едно от момичетата не готви, но пък обичаме да пием и сме наистина добри в това.“

Актрисата намира готвенето за стресиращо. По нейни думи се "разсейва лесно".

"В кухнята всичко гори. Не се шегувам.", казва тя.

Последната Коледа тя запалва три парчета шунка с горелката на Акърли.

„Някак успях да объркам и това. Течността на запалката тръгна по ръката ми. Всички крещяха. Странно, но изобщо не се нараних. Запали се и просто го потуших с другата си ръка", споделя актрисата.

"Барби" е почти готов

LuckyChap се приближава към финализирането на "Барби". Предстоят им три дни допълнителни фотосесии и много реклама. Засега компанията още подготвя втория трейлър на филма. След това екипът трябва да разработи останалата част от маркетинговата стратегия. Кампанията ще превземе графика на Марго Роби до лятото (премирата на филма е 21 юли).

„Оттук насетне съм само Барби, докато не излезе "Барби", завършва Роби.

Барби, airbnb, къща в Малибу, Barbiecore Уикенд в къщата на Барби в Малибу? Възможно е, а домакин е Кен

Barbiecore, Марго Роби, Райън Гослинг, Барби Идва ли краят на Barbiecore и ще оцелее ли розовото през лятото?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024