Манол Пейков събира дарения за възстановяване на родната къща на Димитър Талев

Издателят Манол Пейков, който организира няколко мащабни дарителски кампании в подкрепа на хората в Украйна и пострадалите от земетресението в Турция от февруари, обяви нова мисия - възстановяване на родната къща на българския писател Димитър Талев.

Сградата се намира в Прилеп, Северна Македония, където през 1898 г. се ражда бъдещият автор на тетралогията "Железният светилник". Както пише Пейков - родният му дом е първообраз на къщата, в която живее фамилията Глаушеви от романите.

Нейната собственичка Снежана Аческа призовава от години българската държава да я откупи, защото тя няма възможност да я поддържа - и защото властите в града започват да създават пречки пред желанието ѝ българските посетители да я разглеждат.

"Днес къщата на легендарния ни писател изглежда изоставена и тежко занемарена – никой не е стъпвал там от повече от три години, освен един-двама приятели на Снежа, които я наглеждат от време на време (самата тя е трудноподвижна и рядко става от леглото)", казва Пейков, който е посетил мястото в началото на седмицата.

"Повече от очевидно е, че тя (дори в днешното си окаяно състояние) е важна и неразривна част от българската национална памет – и че ако ние, българите, възпитани и отраснали с героите на Талев, не я опазим и съхраним за поколенията, дето идват след нас, няма кой друг да го стори. Също толкова очевидно е, уви, че българската държава не прави нищо това да се случи. Затова ви предлагам да вземем да го направим ние с вас", казва той.

Според Манол Пейков - общата сума за откупуването на сградата и ремонтирането ѝ, заедно с административните разноски, би струвало между 360-400 000 лева.

Планът е тя да стане собственост на фондацията, която той основа, като част от къщата да се превърне в музей на Димитър Талев.

"Останалата част бих искал да превърнем в писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект", пише Пейков.

Фондация "Манол Пейков и приятели"
Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
Основание: Дарение за родната къща на Талев

Един от все още неразрешените казуси е, че Снежана Аческа притежава 2/3 от родния дом на Димитър Талев. Другата третина се владее от "възрастна жена, която на този етап не е проявила желание да продава". Пейков обаче смята, че е възможно това да бъде променено "стъпка по стъпка".

Публикацията му във Facebook е подкрепена от близо 5000 души, с още над 4000 споделяния. Много от хората споделят своя семейна история, свързана с Македония, или предлагат да помогнат не само с финансови средства, но и с професионалната си експертиза.

"Ето това е съвременното будителство", "Страхотна идея. Жалко, че институциите, които трябва да проявят подобна инициатива, не са го направили", коментират хората.

Други предупреждават, че опитите за създаване на музей може да се сблъскат със съпротива от страна на северномакедонските власти.

"Ценността на тази къща за нас като българи е преди всичко нематериална – и е истинско щастие, че изобщо можем да си позволим", казва още той.

Димитър Талев е един от най-големите български писатели. През историята на фамилията Глаушевци в "Железният светилник" Талев описва и борбите за освобождение на българите от Македония.

Писателят е тежко репресиран след комунистическия преврат от 1944 г. и е вкаран в лагера "Куциян" заради "великобългарски шовинизъм", докато Георги Димитров прокарва политика за формиране на македонско - а не българско - национално самосъзнание в тогавашната съставна част на Югославия. Едва през 50-те БКП преобръща тотално политиката си спрямо Югославия и позволява на Талев да издаде своите най-важни творби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024