Маргрете II: Усмихнатата кралица на Дания, която се оттегли след 52 г. на трона

Днес тя е най-дълго управляващата кралица в Европа. Тя е и последната жена начело на европейска монархия след смъртта на Елизабет II.

Вечно усмихната и уважавана заради способността си да адаптира традиционната институция към модерните времена, датската кралица Маргрете II успява да съхрани огромна популярност както за монархията, така и за самата себе си.

Известна е с интелекта, прагматизма, чувството си за хумор, артистичния си талант, илюстрациите на "Властелинът на пръстените", и непреодолимата си страст по... цигарите.

Казват, че ако не беше кралица, вероятно датчаните щяха да я изберат за президент.

След 52 години на престола Маргрете II реши да се оттегли и да предаде короната на своя син Фредерик (р. 1968). Това се случи с изненадващо обявление в края на обичайното ѝ новогодишно слово.

Първата кралица на Дания след повече от 5 столетия на мъжко монархично управление, тя се възкачва на престола едва на 31-годишна възраст, през януари 1972, когато нейният баща умира след кратко боледуване.

Родена е през април 1940 г. в Копенхаген - само седмица след нацистката окупация на Дания. Въпреки че родословието ѝ е свързано с европейската монархия (включително с кралица Виктория), Маргрете не би трябвало да наследи трона, защото той се полага само на мъжки наследници.

Датската конституция обаче е променена през 1953 г. и разрешава на най-голямата дъщеря на крал Фредерик IX да управлява.

Маргрете учи археология, политически науки и икономика, посещава Кеймбридж, London School of Economics и Сорбоната. Говори свободно на пет езика. Сама пише речите си, които всяка година се проследяват от мнозинството датчани.

Дълбоко религиозна, но и силно прагматична, тя вярва в дълга си като монарх, и гледа на своята роля като на добър стопанин: "Дания е по-важна за мен от всичко друго. Навсякъде ме посрещат с толкова големи очаквания и получавам толкова добрина и уважение. Ако обърна гръб на всичко това, бих предала всеки, който е разчитал на мен".

Както и при кралица Елизабет II - отдадеността ѝ на обществената функция се случва за сметка на семейството.

Съпругът ѝ принц Анри не крие раздразнението си от второстепенната си роля в монархията.

Големият ѝ син Фредерик прекарва детството и младежките си години в бунт срещу недостатъчното внимание, което получава от родителите си, за сметка на непрекъснатия прекомерен интерес на медиите към него като престолонаследник.

Баща на 4 деца, бъдещият крал на Дания и неговата съпруга Мери Доналдсън (адвокатка от Австралия) опитват да дадат на синовете и дъщерите си начин на живот, който е колкото може по-близък до този на сънародниците им.

Истинското призвание на Маргрете II се оказват не поезията или археологията, а визуалните изкуства - рисуване, сценография и дизайн на костюми, обработка на текстил, бродерия и др.

В началото на 70-те години, когато тя все още е принцеса, Маргрете се влюбва във "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р. Толкин. Без да казва на никого, използвайки псевдонима Ингахилд Гратмер, тя решава да направи свои рисунки по романа и да ги изпрати на писателя.

Толкин не желае книгите му да бъдат издавани с илюстрации, защото иска читателите му сами да използват въображението си и да си представят вселената, описана от него.

Въпреки това той запазва графиките на "Ингахилд", без да подозира коя е тя.

При смъртта му през 1973 г. две от нейните творби са намерени в джоба на палтото му. Останалите са открити в дома му, като върху няколко дори са написани малки забележки от Толкин.

По това време художничката вече има нова "работа" - като кралица на Дания.

Когато "Властелинът на пръстените" е преиздаден през 1977 в Дания, трилогията вече е придружена с нейните оригинални картини, в които героите нямат лица - така както Толкин е искал.

Дори през следващите десетилетия Маргрете II продължава да рисува, като носи навсякъде със себе си скицник и бои.

През годините тя се занимава и с дизайн на дрехи, както и със сценография на балетни, театрални или филмови продукции. Заедно с покойния си съпруг превеждат романа на Симон дьо Бовоар "Всички са смъртни".

На 83 години Маргрете II се оттегля от престола заради здравословното си състояние - през изминалата година тя претърпява операция на гръбнака, която я е накарала да "помисли дали не е време да предаде отговорността на следващото поколение".

Това ще се случи на 14 януари, годишнината от нейното наследяване на престола. С 80% обществено одобрение на монархията в Дания, Маргрете II завещава на сина си една от най-щастливите държави в света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024