Мария Бояджийска отказа да е зам.-министър 2 дни след обявеното назначение

Поредно кадрово фиаско "изненада" кабинета на Николай Денков, след като Мария Бояджийска се е оттеглила от поста зам.-министър на околната среда, който получи само преди два дни.

"Днес по лични причини Мария Бояджийска отказа да заеме поста заместник-министър на околната среда и водите. Въпреки това, тя ще продължи да работи в областта на околната среда и устойчивото развитие в съответствие с принципите си", се казва в информация от Министерски съвет в петък.

Бояджийска беше зам.-министър на околната среда и в служебния кабинет на Гълъб Донев, но това, с което е известна, е, че дълги години беше зам.-кмет на София по екологията.

Тя е работила както с Бойко Борисов, така и с Йорданка Фандъкова като кметове.

Между 2012 и 2016 г. Бояджийска подаваше оставка два пъти - веднъж след смъртния случай на 88-годишния проф. Ботьо Тачков, нахапан от бездомни кучета (тогава оставката не беше одобрена), и втори път "по лични причини" през 2016 г.

Назначението ѝ в екипа на Юлиан Попов предизвика негативни настроения сред екоактивисти и симпатизанти на ПП-ДБ заради връзката ѝ с управлението на ГЕРБ.

Трима нови зам.-министри - и едно име "на заем" от първия проектокабинет на ИТН

Новината за оставката на Бояджийска беше придружена от информация за назначаването на трима нови зам.-министри в МОН, Министерството на правосъдието и Министерството на труда.

Интересното име сред тях е на Наталия Митева - тя беше номинирана за министър на образованието и иновациите в проектокабинета на ИТН начело с Николай Василев през лятото на 2021 г.

Наталия Митева не е партиен кадър - тя е член на борда на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании) и е била мениджър по Стратегически програми за образованието в Google.

Работила е активно с Колумбийския университет и педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк в сферата на педагогически практики и ефективните технологии за преподаване. Завършила е магистратура по публични политики в Мерилендския университет в САЩ и бакалавър по международни отношения от Колумбийския колеж в САЩ.

Митева ще встъпи в длъжност от 3 юли.

В екипа на Атанас Славов влиза Георги Николов - съдия в Административен съд - София област, който ще работи като зам.-министър на правосъдието.

Той е бил председател на Районен съд – гр. Сливница. Бил е също военен следовател в Софийска военно-окръжна прокуратура в периода 1997-2003 г. и адвокат в периода 1992-1997 г. По образование е юрист, магистър по право на ЕС от СУ „Св. Климент Охридски“.

Мая Василева е третото назначение - тя става зам.-министър на труда и социалната политика. От Министерски съвет я представят като човек с дългогодишен ръководен и експертен опит в сферата на социалната политика. В периода 2019 г. - 2022 г. заема длъжността заместник-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, където отговаря за развитието на социалните услуги за пълнолетни, изпълнението на политиката за хора с увреждания и предоставянето на социални помощи. Има дълъг професионален стаж в община Ловеч, като от 2013 г. до 2016 г. е директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Притежава магистратура по „Публична администрация“ и бакалавърска степен по „Социални дейности“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024