Мария Габриел е номинацията на ГЕРБ за премиер

Мария Габриел е кандидатът, който ГЕРБ-СДС предлага да оглави евентуално редовно правителство, съставено с първия мандат. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов от парламентарната трибуна още в началото на пленарното заседание.

В момента Габриел е еврокомисар по иновациите, науката и културата в комисията "Фон дер Лайен", а според Борисов това са теми, които всички партии са включили в предизборните си програми. Мандатът на Габриел в Европейската комисия изтича в средата на 2024 г.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ ще използва първия проучвателен мандат, за да се опита да състави редовно правителство. С кого точно ще го формира обаче не е ясно. Борисов на няколко пъти се обърна към "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и им предложи общ кабинет, но новата коалиция отхвърли тази идея. Лидерът на ГЕРБ изтъкна вчера, че "правителство ще има" и е готов да търси подкрепа от всички партии в парламента.

Коя е Мария Габриел?

Политическият ѝ опит е изцяло свързан с ГЕРБ. Още през 2008-2009 г. е сътрудник на първите избрани евродепутати от партията, а през 2009 г. сама става член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ.

Паралелно с това тя изгражда и позиции в Европейската народна партия - политическото семейство на ГЕРБ в ЕС. През 2012 г. е избрана за вицепрезидент на ЕНП-Жени, в същата година сключва брак и с Франсоа Габриел, който е сътрудник на председателя на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол.

От 2019 г. насам Мария Габриел е и вицепрезидент на ЕНП, чийто лидер днес е Манфред Вебер - един от най-изявените поддръжници на Бойко Борисов в Брюксел.

За първи път Габриел стана член на Европейската комисия през 2017 г. - около година след внезапната оставка на Кристалина Георгиева (отново предложена за еврокомисар от кабинет на ГЕРБ), мотивирана с това, че ще заеме висок пост в Световната банка. За разлика от Георгиева - Габриел не получи вицепрезидентски ресор "Бюджет", а "Дигитална икономика и образование", за да завърши вече преполовения мандат на еврокомисар.

Политолог по образование, Габриел е човек с достатъчно голям стаж в европейските институции, но за близо 15 години остава слабо разпознаваема фигура в българското политическо пространство. През 2022-2023 тя посещаваше няколко университети и училища в страната - включително участва при откриването на INSAIT в София - но рядко появата ѝ в България се превръща в новина.

През 2019 г. антикорупционната комисия прекрати проверка срещу Габриел за това, че е използвала общинско жилище в София на силно занижени цени, въпреки че по онова време вече е европейски депутат, а те получават висока заплата. Проверката бе започната две години по-рано по сигнал на сдружение "Боец" и след публикация на "Биволъ". Тогава пред сайта Мария Габриел обясни, че е ползвала апартамента от 128 км. м. само да "стокира някои неща", а самият имот е бил на шпакловка и необитаем. Ползван е на нисък наем около 2 години. Антикорупционната комисия не откри нарушение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Eврокомисар очаква България в сухопътния Шенген до края на годината

До края на годината ще има решение по темата за България в Шенген по суша

13:16 - 13.06.2024
Важно днес

"Величие" няма да участва в правителство на ГЕРБ и ДПС

Виктория Василева обяви, че за партията са гласували "нормални хора"

12:04 - 13.06.2024
Важно днес

Петков: Независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдем в опозиция

Заявката дойде с видео от "една гора в центъра на София"

11:59 - 13.06.2024
Текстове от партньори

Human е големият победител на ФАРА 2024

11:06 - 13.06.2024
Живот

Дженифър Анистън стана детска писателка

Актрисата издава книги, вдъхновени от любимото й куче

11:03 - 13.06.2024