Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума на ПП-ДБ, всичко си има граници

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отхвърли предложението на ПП-ДБ за меморандум за общото управление след ротацията с мотива, че "документ, подготвен от едната страна и изпратен по приложение за чат не е желание за продължаване на съвместно управление."

"Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници, а моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаменталните принципи на демокрацията," обяви на брифинг за медиите Габриел, говорейки от лично име.

По думите ѝ в документа се предлага "две политически сили да се споразумеят в противоречие с конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност".

Предложението за политическо споразумение, което да урежда отношенията между партньорите в управлението дойде във вторник от ПП-ДБ. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни, че той съдържа няколко аспекта, от които най-важният е попълването на регулаторите.

В документа е предложено то да става по публичен график, а всяка от партиите да може да приема граждански или други номинации за членове на регулаторите, но да поема партийна отговорност за тях.

Ако партиите в управлението не успеят да изгладят различията си по основните цели за следващите месеци, от ПП-ДБ предлагат да се отиде на предсрочни избори.

По-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли идеята с бележката, че не е чел проекто меморандума и добави, че "изборите са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция".

Самата Мария Габриел определи меморандума като ултиматум и опит да се променят закони според партийните интереси с цел политическо овладяване на тези сфери.

По отношение на предложенията за попълване на местата в регулатори, агенции и комисии, Габриел посочи, че правилата и изискванията за това са заложени в законодателството.

Чрез законодателни промени според нея трябва да се извършва и съдебната реформа.

"Тя е приоритет, но от така предложения документ и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно могат да бъдат постигнати за 9 месеца. Ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме и постигнахме до този момент?," попита вицепремиерът.

Тя коментира и предложенията за реформи в службите за сигурност, като заяви, че срокът за това - 1 юни, съвпада с предизборната кампания за европейските избори и че липсват мотив как ще се случат тези промени, без да бъде застрашена националната сигурност.

Прогнозира и че външната политика ще се води "на два гласа" и видя в проекта на меморандум липсващи според нея важни теми като енергетиката и еврозоната.

Освен това по думите ѝ проектът е с "хоризонт до декември 2024 г., но е за период от 4 години"

"На всеки 9 месеца ли ще подписваме меморандум, или само за тези 9 месеца, в които премиерът ще от ГЕРБ, " попита тя и допълни, че ако целта е бил документ, който да обедини партньорите в управлението, такъв е трябвало да бъде подписан още през юни миналата година.

Линк към меморандума - тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024