Мария Габриел предложи експертен кабинет, първи в преговорите ще са БСП

"Експертно правителство с хора, които със своята репутация, опит и експертиза ще вдъхнат онова доверие, което ще позволи на всички заедно да направим така, че предложените приоритети да не са общи, а и мерки, обвързани със срокове и ясни ангажименти".

Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ номинираната за премиер Мария Габриел.

Тя уточни, че разговорите с парламентарно представените партии продължават утре, като първи покана за това ще получат БСП, с които ГЕРБ имат "най-големи различия".

"На мен обаче ми се иска да вярвам, че всички заедно ще работим за бъдещето на България", заяви Габриел и допълни, че целта на разговорите е да се постигне съгласие за експертен редовен кабинет с хоризонт една година.

По думите на Габриел е ясно, че думата "коалиция" в евентуален кабинет е изключена според заявките на партиите в НС.

"Ще разгледаме и предложенията на тези, които ще се ангажират с подкрепа за такова (експертно) правителство", каза тя.

Габриел ще отправи покана и към ПП-ДБ разговорите да продължат. По темите, които са приоитетни за ГЕРБ - еврозоната, Шенген, най-големи различия имали с "Възраждане", поради което те нямало да получат покана.

През последните дни тя си задавала два въпроса - има ли нужда страната от редовно правителство и успяла ли е да намери общи приоритети с останалите партии в НС. И на двата въпроса си отговорила с "да", като сега оставало само да се намери формулата за управление.

"Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции и знам, че без работещо правителство няма как да бъдат изпълнени ангажименти и няма как да бъдат реализирани приоритети. Във всички срещи, които проведох, вложих всичко с ясна цел и идея - да минимизираме и негативните последствия върху всички тежки решения, които ще взимаме в тази ситуация. Получих предложения, но сега за мен приоритетът е България", каза Габриел.

Тя добави, че с нея не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства.

В брифинга участие взе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира твърденията, че исканото отстраняване на главния прокурор е добило политически привкус.

"Когато Христо Иванов, Румен Радев, Асен Василев, Атанасов искат оставката на Гешев, не е вмешателство, не е политически въпрос. А когато Мария Габриел спомене, вие питате има ли вмешателство", заяви Борисов като изрично отрече да има комуникация с членове на Висшия съдебен съвет.

"Като всеки човек има хубаво и лошо. Нашата партия има крила, има различно мислещи хора, но затова е първа, защото има дебат. Демократична, не лидерска", каза още лидерът на ГЕРБ.

Според него досега само Мария Габриел е говорила за правителство, а останалите членове на ГЕРБ са до нея, само за да знаят другите лидери, че Габриел ще разчита на 69 депутата по различните политики.

Утре предстои президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024