Марк Рюте се извини, че в продължение на векове Нидерландия е „позволявала, насърчавала и печелила от робството“ Снимка: © Screenshot Guardian

Марк Рюте поднесе официално извинение от името на нидерландската държава за историческата роля на страната в търговията с роби Премиерът на Нидерландия каза, че робството трябва да бъде признато с възможно най-прав текст"за престъпление срещу човечеството.

В реч в националния архив в Хага в понеделник Рюте призна, че миналото „не може да бъде изтрито, а само да се изправим пред него“. В продължение на векове, каза той, нидерландската държава е „позволявала, насърчавала и печелила от робството“.

Хората бяха „превърнати в стока, бяха експлоатирани и продавани от името на холандската държава“, каза той и добави: „Вярно е, че никой съвременник днес не носи лична вина за робство… Но нидерландската държава има отговорност за огромното страдание на онези, които са били поробени и техните потомци. Днес, от името на нидерландското правителство, се извинявам за миналите действия на нидерландската държава."

  • В миналото Нидерландия е била третата по големина колониална сила в света.
  • Тя е поробила около 600 хиляди души за над два века робовладелски режим.
  • Робството е официално премахнато във всички нидерландски отвъдморски територии на 1 юли 1863 г., което прави държавата една от последните страни, забранили тази практика.
  • Още десетилетие минава, докато се сложи край на робството в Суринам , тъй като там тече задължителен 10-годишен преходен период. (През 1667 г. холандците завземат Суринам, на североизточното крайбрежие на Южна Америка, превръщайки го в колония, силно зависима от робския труд от Африка.)

Нидерландия дълго време си затваряше очите за колониалното си минало и добави историята на робството към училищната програма едва през 2006 г.

След убийството на Джордж Флойд през 2020 г. в САЩ, в страната беше създаден национален консултативен съвет, който реши, че нидерландското участие в робството е престъпление срещу човечеството, което заслужава официално извинение, а пострадалите държави - финансови репарации. Правителството изключи репарациите, но реши да създаде образователен фонд от 200 милиона евро.

Кампаниите казаха, че вместо това извинението трябва да дойде от холандския крал Вилем-Александър и да бъде направено в бившата колония Суринам на 1 юли следващата година, когато се навършват 150 години от края на робството там. Рюте каза, че изборът на правилния момент е „сложен въпрос“ и че „няма един подходящ момент за всеки“.

Отделни нидерландски градове, включително Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт, вече се бяха разграничили и извинили за ролята си в търговията с роби. Правителството също е изразявало „дълбоко съжаление“, но досега не се беше извинявало официално.

Рюте обяви и че от 1 юли 2023 г. ще започне година за възпоменание на робството, през която страната "ще се посвети на размисли за тази мъчителна история".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024