"Маркет линкс": “Има такъв народ” е трета политическа сила, а “Демократична България” се издига до второ място

Ново проучване показва сериозно разместване в избирателните нагласи на българите. Допитването, осъществено от “Маркет линкс” и БТВ между 13 и 22 август, показва, че ГЕРБ е водещата политическа сила, която печели подкрепата на над 20% от избирателите.

Победителите на последните избори от 11 юли “Има такъв народ” обаче се сриват до трета или четвърта позиция, печелейки 15.7% от доверието на гласуващите. Това ги поставя на едно ниво с БСП. Социалистите обаче отбелязват повишаване в подкрепата с този резултат.

Друг акцент в резултатите е, че “Демократична България” увеличава подкрепата си и вече е втората политическа сила, която печели 16.5% от подкрепата на гласуващите българи. Много близки са резултатите на ИБГНИ и “Възраждане”, които събират 4.5% и 4.3% подкрепа и при евентуални избори биха били на границата за влизане в парламента.

Значителните промени в нагласите с причинени най-вече от разочарованието на избирателите от неуспехите в съставянето на правителство. Това коментира Добромир Живков от “Маркет линкс”. Политическата криза също така води до срив на доверието в Народното събрание, което спада до 13% или с 10 пункта по-ниско. Най-одобряваната фигура и институция в държавата е президентът Румен Радев, който събира 58% доверие. Това са нива, близки до тези при избирането му през 2016. Служебното правителство също се радва на широка подкрепа, като 54% от запитаните му се доверяват.

Добромир Живков определя успехът на ГЕРБ като изненада. “От друга страна разочарованието от неуспеха на партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия”, обясни той. Според него общественото напрежение е увеличено значително заради невъзможността да се състави кабинет. “Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната”, коментира той. Социологът допълни, че новата вълна на пандемията е с много по-малка тежест във формирането на обществените настроение, отколкото преди.

От изследването става ясно още, че основната вина за политическата ситуация пада върху партиите на протеста. Според 43% от анкетираните “И двете страни” са виновни за провала на първия мандат за съставяне на правителство. Други 25% смятат, че основната отговорност е върху партията на Слави Трифонов, а “Демократична България” и “Изправи се, България! Ние идваме” са виновни според 15%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023