Ново проучване показва сериозно разместване в избирателните нагласи на българите. Допитването, осъществено от “Маркет линкс” и БТВ между 13 и 22 август, показва, че ГЕРБ е водещата политическа сила, която печели подкрепата на над 20% от избирателите.

Победителите на последните избори от 11 юли “Има такъв народ” обаче се сриват до трета или четвърта позиция, печелейки 15.7% от доверието на гласуващите. Това ги поставя на едно ниво с БСП. Социалистите обаче отбелязват повишаване в подкрепата с този резултат.

Друг акцент в резултатите е, че “Демократична България” увеличава подкрепата си и вече е втората политическа сила, която печели 16.5% от подкрепата на гласуващите българи. Много близки са резултатите на ИБГНИ и “Възраждане”, които събират 4.5% и 4.3% подкрепа и при евентуални избори биха били на границата за влизане в парламента.

Значителните промени в нагласите с причинени най-вече от разочарованието на избирателите от неуспехите в съставянето на правителство. Това коментира Добромир Живков от “Маркет линкс”. Политическата криза също така води до срив на доверието в Народното събрание, което спада до 13% или с 10 пункта по-ниско. Най-одобряваната фигура и институция в държавата е президентът Румен Радев, който събира 58% доверие. Това са нива, близки до тези при избирането му през 2016. Служебното правителство също се радва на широка подкрепа, като 54% от запитаните му се доверяват.

Добромир Живков определя успехът на ГЕРБ като изненада. “От друга страна разочарованието от неуспеха на партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия”, обясни той. Според него общественото напрежение е увеличено значително заради невъзможността да се състави кабинет. “Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната”, коментира той. Социологът допълни, че новата вълна на пандемията е с много по-малка тежест във формирането на обществените настроение, отколкото преди.

От изследването става ясно още, че основната вина за политическата ситуация пада върху партиите на протеста. Според 43% от анкетираните “И двете страни” са виновни за провала на първия мандат за съставяне на правителство. Други 25% смятат, че основната отговорност е върху партията на Слави Трифонов, а “Демократична България” и “Изправи се, България! Ние идваме” са виновни според 15%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина