Мъск може да спре да плаща за сателитите Starlink в Украйна Снимка: © Getty Images

Интернет сателитите Starlink, произвеждани от компанията на милиардера Илън Мъск "SpaceX", са жизненоважен източник на комуникация за украинската армия във войната ѝ с Русия. Те ѝ позволяват да поддържа връзка на фронта и извън него въпреки прекъсванията на тока, причинени в резултат от руските атаки.

Досега на Украйна са дарени около 20 хил. сателитни устройства Starlink, а в петък Мъск написа в Туитър, че "операцията е струвала на SpaceX 80 млн. долара и ще надхвърли 100 млн. долара до края на годината". Тези благотворителни вноски обаче може да са към своя край, съобщава CNN. Компанията е предупредила Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, ако американските военни не отделят десетки милиони долари на месец.

Документи, с които репортери от американската медия са се запознали, показват, че миналия месец компанията на милиардера е изпратила писмо до Министерството на отбраната на САЩ. В него се казва, че SpaceX не може повече да продължава да финансира услугата Starlink, както досега.

Украинската армия: Руснаците имат 100-годишни оръдия. Ние имаме Starlink

Отправени са ѝ искания Пентаонът да поеме финансирането на сателитната мрежа в Украйна, което според компанията ще струва над 120 млн. долара до края на 2022 г. и близо 400 млн. долара за следващите 12 месеца.

"Не сме в състояние да даряваме допълнително терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време", пише директорът на правителствените продажби на SpaceX в писмото от месец септември.

Сред документите има и директно искане, отпавено към Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валерий Залужний, за още почти 8000 терминала Starlink.

Сателитната интернет мрежа на компанията на Илън Мъск "SpaceX"

В отделно придружително писмо до Пентагона външен консултант, работещ за SpaceX, пише: "SpaceX е изправена пред ужасно трудни решения тук. Не смятам, че те имат финансовата възможност да предоставят допълнителни терминали или услуги, както е поискано от генерал Залужний".

Новината за спирането на финансирането идват на фона на скорошна информация за мащабни прекъсвания на Starlink, докато украинските войски се опитват да си върнат окупираните от Русия територии в източната и южната част на страната.

Изданието "Financial Times" съобщи за прекъсванията на сателитната мрежа, които са довели до "катастрофална" загуба на комуникация на фронта. В туитър в отговор на статията Мъск не оспори прекъсването, като заяви, че това, което се случва на бойното поле, е секретена информация.

Предположението на SpaceX, че ще спре финансирането, идва и на фона на нарастващото напрежение между американския бизнесмен и Украйна, след като той ядоса украинците със серия от постове и анкети, в които предлага как точно да се реши конфликтът им с Москва. Според Мъск Киев трябва да се откаже от Крим и от контрола над Донбас.

Мултимилиардерът Илон Мъск разгневи хора от Тайван и Украйна заради коментари "Нелепите" съвети на Илон Мъск за Тайван и Украйна, които никой не иска


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024