Мъск върна блокираните журналисти в Twitter след поредна анкета. ЕС го заплаши със санкции

Илон Мъск връща обратно акаунтите на някои журналисти в Twitter, които бяха блокирани от платформата в четвъртъук. Решението отново беше взето от потребителите на социалната мрежа, след като милиардерът пусна анкета в профила си, в която пита дали трябва "да отблокира акаунтите, които са споделяли точното ми местоположение в реално време".

Мъск отстрани група от журналисти на CNN, "New York Times, "Washington Post" и други медии за това, че според него са нарушили новото правило на компанията за разкриване на местоположението на хората. Действията му бяха оправдани с анкета, в която мнозинството гласува забраната да бъде въведена. 24 часа по-късно обаче в друго запитване, потребителите в Twitter дадоха гласа си акаунтите да бъдат възстановени "сега" вместо "след 7 дни" - каквито бяха двата възможни отговора.

Само преди собственикът на Twitter изтри и друг потребителски профил - @ElonJet, който следеше пътуванията на милиардера с неговия частен самолет, и дори се зарече да съди собственика му.

"Народът се произнесе. Забраната на акаунтите, които са споделяли моето местоположение, сега ще бъде отменена", съобщи Мъск в профила си.

Към момента профилите на поне четирима от журналистите, които бяха блокирани в четвъртък, са отново видими в платформата. Акаунтът @ElonJet, както и този на конкурента на Twitter - Mastodon, остават спрени.

Наскоро социалната мрежа наложи ново правило в политиката си, според което забранява на потребителите да публикуват "информация за местонахождението в реално време", която би "разкрила местоположението на дадено лице, независимо дали тази информация е публично достъпна".

Мъск твърди, че журналистите са "разкрили" местонахождението му, но всъщност те просто са публикували статии относно спрения акаунт, споделящ публично достъпни данни за движението на частния му самолет. Статиите, написани от няколко от журналистите, преди акаунтите им да бъдат блокирани, не са включвали информация за местоположението на Мъск в реално време и на практика не нарушават правилата на Twitter.

Цялата ситуация се превърна в едни хаотични 24 часа за комапнията. По време на събитие в Twitter Spaces Мъск се оказа в една виртуална стая с журналистите, чиито акаунти бяха спрени, но отказа да даде повече подробности за решението и само каза:

"Ако се възползвате от информацията, получавате бан. Това е всичко. Това е краят на историята", заяви той, след което напусна събитието.

Междувременно действията на милиардера предизвикаха вниманието на Европейския съюз и ООН, които осъдиха решението му. Профилът на ООН в Twitter написа, че свободата на медиите "не е играчка", а ЕС заплаши компанията със санкции.

По-рано в петък еврокомисарят Вера Йоурова заплаши Twitter със санкции съгласно новия европейски Закон за цифровите услуги, който според нея изисква "зачитане на свободата на медиите и основните права".

"Елон Мъск трябва да е наясно с това. Съществуват червени линии. И санкции, скоро", добави тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023

Фон дер Лайен дава приоритет на българската граница с Турция

В писмо до европейските лидери фон дер Лайен излага предложенията на ЕК за проблемите с миграцията

09:45 - 27.01.2023