Мъск върна блокираните журналисти в Twitter след поредна анкета. ЕС го заплаши със санкции

Илон Мъск връща обратно акаунтите на някои журналисти в Twitter, които бяха блокирани от платформата в четвъртъук. Решението отново беше взето от потребителите на социалната мрежа, след като милиардерът пусна анкета в профила си, в която пита дали трябва "да отблокира акаунтите, които са споделяли точното ми местоположение в реално време".

Мъск отстрани група от журналисти на CNN, "New York Times, "Washington Post" и други медии за това, че според него са нарушили новото правило на компанията за разкриване на местоположението на хората. Действията му бяха оправдани с анкета, в която мнозинството гласува забраната да бъде въведена. 24 часа по-късно обаче в друго запитване, потребителите в Twitter дадоха гласа си акаунтите да бъдат възстановени "сега" вместо "след 7 дни" - каквито бяха двата възможни отговора.

Само преди собственикът на Twitter изтри и друг потребителски профил - @ElonJet, който следеше пътуванията на милиардера с неговия частен самолет, и дори се зарече да съди собственика му.

"Народът се произнесе. Забраната на акаунтите, които са споделяли моето местоположение, сега ще бъде отменена", съобщи Мъск в профила си.

Към момента профилите на поне четирима от журналистите, които бяха блокирани в четвъртък, са отново видими в платформата. Акаунтът @ElonJet, както и този на конкурента на Twitter - Mastodon, остават спрени.

Наскоро социалната мрежа наложи ново правило в политиката си, според което забранява на потребителите да публикуват "информация за местонахождението в реално време", която би "разкрила местоположението на дадено лице, независимо дали тази информация е публично достъпна".

Мъск твърди, че журналистите са "разкрили" местонахождението му, но всъщност те просто са публикували статии относно спрения акаунт, споделящ публично достъпни данни за движението на частния му самолет. Статиите, написани от няколко от журналистите, преди акаунтите им да бъдат блокирани, не са включвали информация за местоположението на Мъск в реално време и на практика не нарушават правилата на Twitter.

Цялата ситуация се превърна в едни хаотични 24 часа за комапнията. По време на събитие в Twitter Spaces Мъск се оказа в една виртуална стая с журналистите, чиито акаунти бяха спрени, но отказа да даде повече подробности за решението и само каза:

"Ако се възползвате от информацията, получавате бан. Това е всичко. Това е краят на историята", заяви той, след което напусна събитието.

Междувременно действията на милиардера предизвикаха вниманието на Европейския съюз и ООН, които осъдиха решението му. Профилът на ООН в Twitter написа, че свободата на медиите "не е играчка", а ЕС заплаши компанията със санкции.

По-рано в петък еврокомисарят Вера Йоурова заплаши Twitter със санкции съгласно новия европейски Закон за цифровите услуги, който според нея изисква "зачитане на свободата на медиите и основните права".

"Елон Мъск трябва да е наясно с това. Съществуват червени линии. И санкции, скоро", добави тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024