Мъск все пак купи Twitter Снимка: © Getty Images

Бордът на директорите на Twitter се е съгласил да продаде компанията на Илон Мъск за 44 милиарда долара.

По-рано през деня The New York Times писа, че сделката, която ще направи Илон Мъск едноличен собственик на Twitter, е се по-близо до реализиране и може би ще има развръзка още в понеделник.

„Свободата на словото е в основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровата агора, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството“, казва Мъск в съобщението си за сделката.

„Искам да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, направя алгоритмите с отворен код, за да увелича доверието, победя спам ботовете и удостоверя автентичността на всички потребители. Twitter има огромен потенциал – очаквам с нетърпение да работя с компанията и общността на потребителите, за да бъде отключен той."

Сделката се случва дни след като най-богатият човек в света направи оферта от 46.5 милиарда долара. Членовете на борда започнаха да взимат предложението на Мъск по-сериозно обаче, когато той осигури финансиране от 46,5 милиарда долара.

В неделя бордът е провел среща, на която е обсъдил офертата на Мъск.

Споразумението за продажба беше обявено часове след съобщенията, че сделката между Twitter и Мъск е близо.

Сделката представлява „окончателно споразумение за придобиване от юридическо лице, изцяло собственост на Илон Мъск, за 54,20 долара за акция и обща стойност приблизително 44 милиарда долара“, се казва в съобщението. „След приключването на сделката Twitter ще стане частна компания.

Собственикът на Tesla и SpaceX разполага с 83 милиона последователи в социалната мрежа и за пръв път купи дял от компанията по-рано през годината. На 14 април той обяви намерението си да придобие всички акции.

Първоначално Wall Street постави под въпрос възможността на Мъск да събере средствата, нужни за подобна покупка, но в четвъртък той обнови предложението си и предостави детайлна информация как е готов да го финансира. 13 милиарда долара могат да бъдат предоставени с подкрепата на инвестиционната банка Morgan Stanley и група други кредитори, други 12,5 милиарда долара ще дойдат от заеми в замяна на акции от Tesla, а останалите 21 милиарда ще бъдат собствен капитал.

Офертата на Мъск е по-висока от актуалната цена на акциите на компанията, но същевременно по-ниска от търговската им стойност през по-голямата част от миналата година.

През изминалите седмици основателят на Tesla посочи множество недостатъци в услугите, които социалната мрежа предоставя. Той изрази желание да я "трансформира" и да я превърне в "платформа, която да предоставя свобода на словото по целия свят".

Същевременно обаче много от публикациите му са считани за "безотговорни" и "несериозни", което поставя съмнения относно това доколко той би бил подходящият човек, който да управлява компанията.

Въпреки това той поддържа приятелски отношения с някои от най-високопоставените членове в управата на Twitter. През уикенда Мъск размени комплименти с Джак Дорси, един от основателите на платформата, който заемаше поста изпълнителен директор до ноември. Когато Мъск повдигна възможността да се присъедини към борда на компанията по-рано през месеца, Дорси написа следното в своя профил:

"Много съм щастлив, че Илон се присъединява към борда на Twitter! Той се интересува искрено от бъдещето на света ни и ролята на Twitter в него."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024