Масови протести в Близкия изток и Турция след удара по болницата в Газа Снимка: © Getty Images

Нападението над болницата в Газа, което доведе до смъртта на стотици палестинци, разпали масови протести сред жителите на големи градове в Близкия изток и Турция.

В палестинския град Рамала протестиращите осъдиха Израел, след което са започнали да скандират и срещу управляващата партия в Западния бряг на Махмуд Абас. В Бейрут протестът е заплашил сигурността на американското посолство, което е довело до използване на сълзотворен газ и водни оръдия срещу множеството.

Напрежение е имало и в столицата на Йордания Аман, където посещението на Джо Байдън беше отменено. Протестиращите са се събрали около израелското посолство, като някои са успели да минат една от охранителните бариери, преди да бъдат разпръснати.

В Тунис, Кайро, Анкара и Истанбул също са излезли по улиците, за да протестират срещу бомбардировките в Газа.

Според палестинските власти, убитите при ракетния удар са 500 души.

"Хамас" прехвърли отговорността за обстрела върху Израел. Правителството на Нетаняху обаче отрича да е пускало ракети в този момент и твърди, че вината е на групировката "Ислямски джихад", която по погрешка е бомбардирала територията на Газа при опит да стрелят по Израел.

Израелската армия показа видеозапис, който предполагаемо засича как дефектна ракета, насочена от Газа към Израел, се взривява във въздуха. В същото време избухват и две експлозии на земята - една от тях е в болницата в Газа.

Политическите реакции както в Близкия изток, така и в западните страни бяха осъдителни.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш обяви, че атаките на "Хамас" не оправдават "колективно наказание" за палестинците.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която само преди няколко дни беше в Израел, написа в Twitter, че "няма оправдание за удар по болница, пълна с лекари и цивилни".

Тя обаче не посочва отговорна страна за нападението, а казва, че "всички факти трябва да бъдат установени и на виновните да се потърси отговорност".

Френският президент Еманюел Макрон написа:

"Нищо не може да оправдае удар по болница. Нищо не може да оправдае нападение срещу невинни. Франция осъжда атаката по болницата Ал-Ахли Араб в Газа, която доведе до толкова много палестински жертви. Мислите ни са с тях. Всички обстоятелства трябва да бъдат напълно осветени".

Правителството на Великобритания също излезе с позиция, че защитата на цивилното население трябва да бъде приоритет и че съюзниците ще разследват какво се е случило.

Саудитска Арабия директно обвинява "израелските окупационни сили" за "жестокото престъпление" и призовава "световната общност да изостави двойните стандарти и селективния подход при прилагането на международното хуманитарно право".

Нападението едва не дерайлира дипломатическата мисия на Джо Байдън, който се опитва да накара Нетаняху да позволи доставките на хуманитарни продукти до жителите на Газа.

Йордания, която покани Байдън на четиристранна среща с палестинския лидер Махмуд Абас и президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси, отмени в последния момент посещението на държавния глава на САЩ.

Байдън все пак ще посети Израел, където ще се срещне и със семействата на загинали при атаката на "Хамас" от 7 октомври и със спасителни екипи.

Целта на Вашингтон е да демонстрира пълна подкрепа за Израел, но Байдън "ще зададе и тежки въпроси" при разговорите си с Нетаняху, казва говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024