Мая Манолова пише "пътна карта" за кабинет с кратък мандат, служебни министри и без партийни лица Снимка: © Булевард България

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" не са се отказали от намеренията си да формират кабинет с третия проучвателен мандат в рамките на 46 Народно събрание.

Мая Манолова коментира, че все още има мостове между протестните формации и "Има такъв народ", които "не са изгорени".

"Не всичко е загубено. При един нормален политически разговор без диктат и демонстрация на сила и инат, може да доведе до положително решение. Ще представим пътна карта как да се случи това", каза тя при пристигането си в Народното събрание.

По думите й това трябва да е кабинет с хоризонт от 6-8 месеца, "на основата на успешните служебни министри", в който няма да има партийни лица.

Тя посочи, че ако ИТН откаже да води преговори за подкрепа, отговорността за евентуални трети предсрочни избори ще е на партията на Слави Трифонов. Гласовете на ДБ, ИГБНИ и БСП не стигат за съставяне на мнозинство - т.е. подкрепата на "Има такъв народ" е задължително условие, за да може този формат да просъществува дори половин година.

Филип Станев от ИТН не отхвърли твърдо възможността за преговори, но коментира, че те биха били безсмислени след отказа на ДБ и ИГБНИ да подкрепят тяхната програма за управления.

"Когато сте разговаряли на принципна основа за програми и не сте се разбрали, а той ви предложи отново да си говорите, за какво ще си говорите? Ако продължаваме да се крием зад думи като пътна карта, правителство на спасението, в името на майка България - това не само са клишета, а някой се крие зад тях", каза Станев.

Николай Хаджигенов (ИБГНИ) призова Трифонов да направи промени в преговорния екип за съставяне на нов кабинет, като коментира, че мястото на сценаристите (от ИТН) не е в парламента.

Кой трябва да получи третият мандат?

Чия ще е инициативата за преговори - въпросът остава отворен, след като Александър Симов от БСП изрази недоволство от поставеното условие на "Демократична България" към президента да не дава мандата на социалистите, а на най-малката парламентарна група.

Симов уличи ДБ в повторение на поведението на "Има такъв народ" и призова да не се "играе старата игра "Не искаме БСП".

"Към момента виждаме, че служебното правителство се радва на добра подкрепа. Рядко случващо се в България. Не си спомням кабинет да е имал такива проценти на одобрение. Нашите действия ще бъдат следните – преди да тръгнем да говорим за конкретни министри, БСП е длъжна и ще инициира дискусия между всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, с които да видим къде е базата, на която можем да получим някакво разбирателство", каза той.

"За мен и избирателите ми никак не е лесно да обмисляме вариант да правим нещо съвместно с БСП. Управлението на ГЕРБ ни докара дотам, че трябва идеологически антиподи да си подаваме ръцете, за да направим нещо за България", беше коментарът на Атанас Атанасов пред Нова ТВ.


Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023