Снимка: © Булевард България

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" не са се отказали от намеренията си да формират кабинет с третия проучвателен мандат в рамките на 46 Народно събрание. 

Мая Манолова коментира, че все още има мостове между протестните формации и "Има такъв народ", които "не са изгорени". 

"Не всичко е загубено. При един нормален политически разговор без диктат и демонстрация на сила и инат, може да доведе до положително решение. Ще представим пътна карта как да се случи това", каза тя при пристигането си в Народното събрание. 

По думите й това трябва да е кабинет с хоризонт от 6-8 месеца, "на основата на успешните служебни министри", в който няма да има партийни лица. 

Тя посочи, че ако ИТН откаже да води преговори за подкрепа, отговорността за евентуални трети предсрочни избори ще е на партията на Слави Трифонов. Гласовете на ДБ, ИГБНИ и БСП не стигат за съставяне на мнозинство - т.е. подкрепата на "Има такъв народ" е задължително условие, за да може този формат да просъществува дори половин година. 

Филип Станев от ИТН не отхвърли твърдо възможността за преговори, но коментира, че те биха били безсмислени след отказа на ДБ и ИГБНИ да подкрепят тяхната програма за управления. 

"Когато сте разговаряли на принципна основа за програми и не сте се разбрали, а той ви предложи отново да си говорите, за какво ще си говорите? Ако продължаваме да се крием зад думи като пътна карта, правителство на спасението, в името на майка България - това не само са клишета, а някой се крие зад тях", каза Станев. 

Николай Хаджигенов (ИБГНИ) призова Трифонов да направи промени в преговорния екип за съставяне на нов кабинет, като коментира, че мястото на сценаристите (от ИТН) не е в парламента. 

Кой трябва да получи третият мандат? 

Чия ще е инициативата за преговори  - въпросът остава отворен, след като Александър Симов от БСП изрази недоволство от поставеното условие на "Демократична България" към президента да не дава мандата на социалистите, а на най-малката парламентарна група. 

Симов уличи ДБ в повторение на поведението на "Има такъв народ" и призова да не се "играе старата игра "Не искаме БСП". 

"Към момента виждаме, че служебното правителство се радва на добра подкрепа. Рядко случващо се в България. Не си спомням кабинет да е имал такива проценти на одобрение. Нашите действия ще бъдат следните – преди да тръгнем да говорим за конкретни министри, БСП е длъжна и ще инициира дискусия между всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, с които да видим къде е базата, на която можем да получим някакво разбирателство", каза той. 

"За мен и избирателите ми никак не е лесно да обмисляме вариант да правим нещо съвместно с БСП. Управлението на ГЕРБ ни докара дотам, че трябва идеологически антиподи да си подаваме ръцете, за да направим нещо за България", беше коментарът на Атанас Атанасов пред Нова ТВ. 


Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете