Поп музиката се дели на две категории - Майкъл Джексън и всички останали. Такава е оценката на New York Times за Краля на попа още през 80-те години. До днес хитовете му все още се слушат, а албумите му са част от културното наследство на 20 век. Въпреки всичко Джексън си отиде обруган, изолиран и сякаш не съвсем разбран. Личните му демони и смазващият натиск на популярността накрая взеха превес над таланта.

Старата поговорка гласи "За мъртвите или добро, или нищо". Затова днес ще ви припомним как срамежливото момче от Индиана записа името си със златни букви в историята на музиката и достигна статут, който едва ли някога ще бъде надминат.

През 1977 г. Майкъл Джексън се включва в "The Wizz" -римейк на "Магьосникът от Оз", в който участват единствено афроамериканци, а Даяна Рос изпълнява ролята на Дороти. Именно тя е възхвалявана като човекът, открил Майкъл за голямата музика след пробива със семейната група Jackson 5. По време на снимките Майкъл се запознава с популярния продуцент Куинси Джоунс. Двамата се харесват от самото начало и скоро след това Куинси му предлага да работят заедно.

На хартия Майкъл все още е част от Jackson 5, но възходящата му солова кариера все повече се превръща в приоритет за сметка на семейната група, която все повече пропада в чартовете. Джоунс и Джексън се захващат за работа и през 1979 г. излиза първият от серията легендарни албуми на Майкъл - "Off The Wall". Албумът става платинен с над 7 млн. продадени копия, а Майкъл завинаги излиза от сянката на Jackson 5 и никога повече не се връща в нея.

Големият възход започва: През 1982 г. излиза шедьовърът "Thriller", превърнал се в един от най-великите албуми в цялата история на музиката. Албумът унищожава конкуренцията, като достига едновременно до първите места в чартовете в САЩ и Великобритания, след което остава в Топ 10 в продължение на цяла година. "Thriller" достига диамантен статут, продавайки над 65 млн. копия по целия свят.

Албумът включва 9 песни, като три от тях - Thriller, Billie Jean и Beat It стават едни от най-обичаните в дискографията на Джексън, а 7 от песните в албума достигат до Топ 10 в музикалните класации. "Thriller" все още е най-продаваният албум за всички времена, като това постижение е записано в книгата на "Гинес".

През 1987 г. Майкъл Джексън решава да се отдалечи от имиджа на доброто момче с новия си албум "Bad". Този албум също става диамантен, а към списъка с вечни хитове са добавени Bad, Smooth Criminal, Dirty Diana, The Way You Make Me Feel и Man In The Mirror.

Четири години по-късно следва още един платинен албум - "Dangerous", в чиито списък с песни личат хитовете Heal The World, Black Or White и Give In To Me, като за последните две песни Майкъл работи с друго музикално величие - китаристът на Guns N'Roses Слаш.

През 1993 г. започва западането на Краля. Появяват се първите обвинения в сексуални контакти с деца. Джексън отрича обвиненията и постига извънсъдебно споразумение за 20 млн. долара. След това вече нищо не е същото.

Въпреки добрите продажби обаче в медиите се появяват слухове, че Sony Music не са доволни, тъй като очакванията им са били много по-високи. В следващия си албум "History" Майкъл Джексън прави дует със сестра си Джанет, а клипът към песента "Scream" е един от най-скъпоструващите в историята. Феновете обаче изобщо не са ентусиазирани, тъй като албумът е смесица от стари и нови песни. Медиите са още по-безпощадни, като според тях Майкъл вече е преминал зенита си и не е способен да създаде нови хитови парчета.

В следващите години обвиненията в педофилия и укриване на данъци идват едно след друго, а Джексън се превръща в обект на подигравки заради множеството си пластични операции. Последният му албум "Invincible", издаден през 2001 г., отново става платинен, но за всички е ясно, че златните години на Краля са безвъзвратно отминали.

На 25 юни 2009 г. новината за смъртта на Майкъл Джексън шокира света. В хода на разследването става ясно, че личният му лекар Конрад Мъри го е открил в безсъзнание и с много слаб пулс, а приложеният сърдечен масаж се е оказал неуспешен. Съдебните лекари установяват, че причината за смъртта е сърдечен арест, причинен от предозиране с пропофол и бензодиазепин - силни медикаменти с упойващ и антидепресантен ефект. Мъри беше осъден за причиняване на непредумишлено убийство заради терапията.

Въпреки всички противоречия около себе си - a те продължиха дори 10 години след смъртта му с появата на документалния филм "Leaving Neverland" - Майкъл Джексън остава една от непреходните легенди на поп музиката. Човекът, направил цял един жанр свой и превърнал се в нещо много повече от поредната музикална звезда. Майкъл Джексън често е наричан "Най-великият шоумен на света" и сме напълно склонни да се съгласим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024