Родители от София и страната организират протести срещу носенето на маски в училище, съобщи bTV. Пред репортер на телевизията Милко Божанков и Лилия Божкова, представени като организатори на протестите, обясниха аргументите си така:

„Няма нито едно клинично изследване, което доказва, че маските предпазват. Но има доста изследвания, които показват, че маските вредят, включително емоционално и психически на децата“, каза Божанков.

Неговите деца са ученици в малките класове и той няма да ги пусне на училище с маски, защото „това би ги наранило и в емоционален, и във физически план два пъти повече, отколкото би помогнало“.

Лилия Божкова, от своя страна, не се притеснява от зараза, „защото децата ми са се срещали през годините и с други вируси, не по-малко опасни от Covid-19 и смятам, че имунната им система е достатъчно силна, за да го преодолее.

Божкова обясни, че маските са проблем, защото децата може да ги изпуснат на земята и после да си ги сложат на лицето или може да бъдат в ученическата чанта, където има химикали, моливи и маските „да бъдат компрометирани“.

Наказания и компромиси: Кой ще отговаря за носенето на маски в училище?

Според репортера на БТВ Радиана Божикова в понеделник предстои „голям протест, в който ще се включат голяма част от родителите“ като в София те се очаква да бъдат около 500. Протести са планирани и за вторник, както в столицата, така и в други градове.

Нито един от двамата организатори не беше помолен да аргументира твърденията си. Милко Божанков говори за изследвания, но не цитира нито едно конкретно, нито поне научна институция, на която се позовава.

Всъщност, изследвания има и то твърде много, което е проблем, защото на фона на все още оскъдните научни знания за новия коронавирус, противоречивите данни засилват недоверието в обществото. Но както може да видите в препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията, носенето на маски е един от начините за овладяване на разпространението на заразата. Каквито и условности и неясноти да има по отношение на ефективността на маските, за емоционални и физически вреди не става дума.

Разбира се, бойкотът на маските не е български феномен. В САЩ въпросът беше идеологизиран до крайност, а отношението на републиканци и демократи към носенето на маски е диаметрално противоположно. В различни европейски градове също имаше протести срещу маските и ограниченията, наложени в резултат на пандемията.

Тревожен ръст на заразените с COVID-19 по света, на фона на протести за "свобода от мерките"

Божанков и Божкова бяха представени просто като родители и организатори на протестите. Всъщност и двамата са членове на БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и организатори на протестите срещу Закона за социалните услуги.

Според описанието на групата БРОД във Фейсбук, целта ѝ е „борбата за българското семейство и противопоставяне на законите влизащи в сила от 01.01.2020“.

Главен враг на БРОД е „ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ, която е противочовешка и тоталитарна социална държавна система насочена срещу традиционното семейство и Овластяването на НПО тата със социална насоченост (запазен е оригиналният правопис – бел. на автора). Групата се бори „да не се допусне въвеждането на ювеналното законодателство и у нас“, защото „това е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца и предоставянето им на частни НПО с цел финансови облаги“.

Всъщност, "ювенална юстиция" е русизъм, който беше "внесен" по време на кампанията срещу Стратегията за детето и зареден с множество негативни значения, включващи търговия с деца с цел донорство на органи, сексуална експлоатация, включително заговор за унищожаване на България чрез отнемане на децата ѝ - спомнете си историята за влаковете с деца, заминаващи за Норвегия от гара Подуяне и протестите срещу тях.

Според Фейсбук страницата на БРОД, сред предишните им инициативи са "Публично хвърляне на маски" (1 септември 2020), "Стоп ЗСУ" (17 юни 2020), "Да спрем програмите за сексуално похищение в училище" (13 февруари 2020), "Стоп СЕТА в България" (4 и 6 февруари 2020) и др.

Мангъров vs. МОН: Мерките в училищата са безсмислени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката