"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

Родители от София и страната организират протести срещу носенето на маски в училище, съобщи bTV. Пред репортер на телевизията Милко Божанков и Лилия Божкова, представени като организатори на протестите, обясниха аргументите си така:

„Няма нито едно клинично изследване, което доказва, че маските предпазват. Но има доста изследвания, които показват, че маските вредят, включително емоционално и психически на децата“, каза Божанков.

Неговите деца са ученици в малките класове и той няма да ги пусне на училище с маски, защото „това би ги наранило и в емоционален, и във физически план два пъти повече, отколкото би помогнало“.

Лилия Божкова, от своя страна, не се притеснява от зараза, „защото децата ми са се срещали през годините и с други вируси, не по-малко опасни от Covid-19 и смятам, че имунната им система е достатъчно силна, за да го преодолее.

Божкова обясни, че маските са проблем, защото децата може да ги изпуснат на земята и после да си ги сложат на лицето или може да бъдат в ученическата чанта, където има химикали, моливи и маските „да бъдат компрометирани“.

Наказания и компромиси: Кой ще отговаря за носенето на маски в училище?

Според репортера на БТВ Радиана Божикова в понеделник предстои „голям протест, в който ще се включат голяма част от родителите“ като в София те се очаква да бъдат около 500. Протести са планирани и за вторник, както в столицата, така и в други градове.

Нито един от двамата организатори не беше помолен да аргументира твърденията си. Милко Божанков говори за изследвания, но не цитира нито едно конкретно, нито поне научна институция, на която се позовава.

Всъщност, изследвания има и то твърде много, което е проблем, защото на фона на все още оскъдните научни знания за новия коронавирус, противоречивите данни засилват недоверието в обществото. Но както може да видите в препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията, носенето на маски е един от начините за овладяване на разпространението на заразата. Каквито и условности и неясноти да има по отношение на ефективността на маските, за емоционални и физически вреди не става дума.

Разбира се, бойкотът на маските не е български феномен. В САЩ въпросът беше идеологизиран до крайност, а отношението на републиканци и демократи към носенето на маски е диаметрално противоположно. В различни европейски градове също имаше протести срещу маските и ограниченията, наложени в резултат на пандемията.

Тревожен ръст на заразените с COVID-19 по света, на фона на протести за "свобода от мерките"

Божанков и Божкова бяха представени просто като родители и организатори на протестите. Всъщност и двамата са членове на БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и организатори на протестите срещу Закона за социалните услуги.

Според описанието на групата БРОД във Фейсбук, целта ѝ е „борбата за българското семейство и противопоставяне на законите влизащи в сила от 01.01.2020“.

Главен враг на БРОД е „ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ, която е противочовешка и тоталитарна социална държавна система насочена срещу традиционното семейство и Овластяването на НПО тата със социална насоченост (запазен е оригиналният правопис – бел. на автора). Групата се бори „да не се допусне въвеждането на ювеналното законодателство и у нас“, защото „това е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца и предоставянето им на частни НПО с цел финансови облаги“.

Всъщност, "ювенална юстиция" е русизъм, който беше "внесен" по време на кампанията срещу Стратегията за детето и зареден с множество негативни значения, включващи търговия с деца с цел донорство на органи, сексуална експлоатация, включително заговор за унищожаване на България чрез отнемане на децата ѝ - спомнете си историята за влаковете с деца, заминаващи за Норвегия от гара Подуяне и протестите срещу тях.

Според Фейсбук страницата на БРОД, сред предишните им инициативи са "Публично хвърляне на маски" (1 септември 2020), "Стоп ЗСУ" (17 юни 2020), "Да спрем програмите за сексуално похищение в училище" (13 февруари 2020), "Стоп СЕТА в България" (4 и 6 февруари 2020) и др.

Мангъров vs. МОН: Мерките в училищата са безсмислени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023