Мангъров vs. МОН: Мерките в училищата са безсмислени

Учениците се готвят за една необичайна година, в която ще трябва да носят маски в коридорите и да не се смесват с другите класове заради Covid-19 пандемията. Дълго време МОН подготвя противоепидемичните мерки, влизащи в сила от 15 септември, но доц. Атанас Мангъров е един от хората, които смятат, че те са „безсмислени“ и твърде „преувеличени“.

В интервю за БНР началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София отправи критики към Министерството на образованието за ограниченията, наложени върху учители и ученици.

„Мисля, че хората не трябва да се притесняват. Необходимо е спокойно да пуснат децата си на училище. Но мисля, че значителна част от тези мерки, които са взети, са преувеличени и ненужни“, смята членът на просъществувалия кратко Медицински съвет в първите етапи на епидемията.

Наказания и компромиси: Кой ще отговаря за носенето на маски в училище?

„Мисля, че тук става нещо, което наподобява на онова през март – когато страната се затвори, когато имаше КПП-та, когато се затвориха паркове, когато в продължение на месец живяхме в тежък страх. Когато се изясни, че не е чак толкова страшно, нещата се отпуснаха. Тук сме на път да повторим същото в училищата – пак от страх да не ни се случи нещо лошо. И ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път те ще бъдат за сметка на нашите деца“, смята доц. Мангъров.

Той не одобрява така наречените „стаи изолатори“ – части от помещения, в които ще се отделят ученици, проявили симптоми на коронавируса, докато не пристигне медицински екип или родителите им.

Край на външните "изолатори" за ученици с Covid-19

„Това е пълна безсмислица. Детето отива на училище и след втория-третия час му става лошо, започва да кашля. Затварят го като прокажено в стаичка от 2 квадратни метра и то чака, докато дойдат родителите му. Само че, преди да го затворят, то е било няколко часа с всички деца от своя клас. Каква е логиката?“, каза Атанас Мангъров.

„Второто нещо – децата да са с маски в междучасието, а по време на часовете без тях – това е измислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че използването на маските има някаква съществена полза. Още повече в случаи, когато маските се използват от некомпетентни хора, каквито са децата. Още повече, когато са тези саморъчно направени маски от плат“, смята той.

По думите му - в едно от последните проучвания се доказвало, че тези, които носят самоделни маски от плат, имат три пъти по-голям шанс да се заразят от тези, които ходят без маски. „Защо? Защото не са направени да предпазват. В тях се събират всички микроби, които са в устната кухина“.

„Няма как те да бъдат накарани да ходят по този начин, те са деца. Едни такива непреценени мерки биха довели до повече щети, отколкото ползи“, продължи с критиките си Атанас Мангъров, който е един от най-големите защитници на теорията за „стадния имунитет“.

Новата учебна година: С маски в коридорите, топла вода и сапун във всяко училище

Учителите, които преподават на различни класове/паралелки, трябва да носят маски или шлемове в часовете, гласи заповедта на Министерството на образованието. Доц. Мангъров не е съгласен и с тази мярка.

„Представете си, че сте учител и трябва 45 минути да изнасяте своя урок с маска. Просто не виждам как ще стане, не се чува нищо“, обясни тезата си той.

„През март чакахме всички да се заразят, да дойдат камионите за трупове, да се подготвят найлоновите чували. Видяхме, че нищо не се случва. Вече два месеца всички са по площадите, бият се, прегръщат се, целуват се. Нищо от това, което се чакаше, не се случи. Би трябвало за тези 6-7 месеца, откакто сме в съприкосновение с този вирус, да сме се научили на нещо. За съжаление, ние не искаме да се научим на нищо и повтаряме като папагали това, което правят в другите страни по света“, каза доц. Мангъров.

Според него – тези страни, които са били „плътно затворени“ по време на пандемията, като Франция, Италия и Испания, в момента имат „сериозен проблем“. А тези, където нещата са били „оставени свободно“, отбелязват „най-малко нови заразени и смъртни случаи“. „Тук говоря за Швеция“, уточни Мангъров.

За справка – от 1 септември насам скандинавската държава е отбелязала по-малко от 1000 положителни проби.

Доц. Мангъров предлага децата, „които са болни, да си останат вкъщи“, а тези, които не са – „да ходят на училище“. „На всички много им се услади обаче да получават 1 млн. лв. на ден за тестове, което е чиста печалба. Основните финансови играчи, според него, са лабораториите и те имат най-голям интерес от многото направени тестове. „Това си е бизнес“, каза той.

„За откриване на един случай на заразен харчим по над 3000 лева – за един положителен, на когото в повечето случаи му няма нищо. 900 хил. – 1 млн. лв. харчим за тестове. От тях установяваме около 200-300 положителни. Защо да се харчи обществен ресурс за това? Който иска да се тества, да се тества“, каза Мангъров.


Изслушайте децата си: Идеите за родителите преди новата учебна година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024