Арестуваният за шпионаж българин в Сърбия е бивш офицер (Обновена) Снимка: © Unsplash

Новината е обновена на 5 декември 2023 г. в 13:20 ч.


Полицията в Сърбия арестува мъж от Босилеград по подозрения за шпионаж в полза на България.

В съобщение на прокуратурата на южния сръбски град Враня се казва, че срещу "лицето е повдигнато обвинение за съмнения в извършване на шпионска дейност". Става дума за 60-годишен мъж, който е бил отведен за разпит и е задържан за 30 дни.

Неговият арест е бил извършен на границата с България и е по разследване на Гражданската информационна агенция за сигурност, Агенцията за военна сигурност, сръбската полиция и прокуратурата.

"Той е обвинен в съобщаване на секретна военна информация на членове на чуждестранна организация на Република България, което би могло да доведе до вредни последици за сигурността, отбраната и военните интереси на страната", се казва в съобщението на съдебния орган.

БНТ цитира свои източници, които разкриват коя е самоличността на задържания. Това е бившият офицер Любен Григоров, който е работил като организатор на културни събития и на фолклорен фестивал. Става дума за Международния фоклорен фестивал на име "Босилеградско краище пее и танцува", който редовно събира дружества и ансамбли от Сърбия, България, Северна Македония и Черна гора

По време на войната в Югославия Григоров е бил офицер в армията, след което е започнал да се занимава с бизнес, предава обществената телевизия.

Неговата къща и работното му място са били обискирани. Съобщава се, че той често е пътувал до България, където живее дъщеря му.

Босилеград се намира в Източна Сърбия и е един от градовете с изразено българско малцинство. Към момента не се разкриват повече подробности около разследването, а премиерът Николай Денков потвърди по-рано, че в действителност има задържан български гражданин в Сърбия по подобни обвинения.

Новината идва на фона на други случаи за шпионаж в последните месеци. През септември трима руски дипломати, сред които и предстоятелят на руската църква в България, бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия. Отделно във Великобритания се разглежда дело срещу българи, които са извършвали подобна дейност за Москва. Това обаче е първият публичен случай, в който се говори за българска шпионска мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024