Втората по големина медийна група в Австрия, оценявана на стотици милиони евро - Red Bull Media House - остана без собственика си Дитрих Матешиц, който почина на 78-годишна възраст.

От стрийминг платформата на Red Bull до телевизията Servus TV - в нея попадат някои от известните медийни канали в Австрия, но бъдещето им без Матешиц изглежда несигурно.

Според австрийския Der Standard - милиардерът може да е осигурил една част от медиите си с финансиране за няколко години напред през специална фондация.

С годишни приходи от 440 млн. евро Red Bull Media House е най-голямата частна медийна компания в страната - изпреварвана само от обществената ORF.

Голяма част от тези пари обаче не идват от обичайния източник на печалба - рекламата. По данни на Standard, едва около 70 млн. евро се дължат на външни договори с клиенти. Всичко останало е генерирано от концерна Red Bull, собственост на Матешиц.

Медиите и медийната продукция, особено видеото, са най-важният канал за маркетинг на бранда и начина на живот, който той олицетворява - спорт, екстремни преживявания, клубна култура, приключения и състезателни събития.

Red Bull произвежда съдържание чрез медийната си компания за телевизии по цял свят. Марката винаги се вижда в кадъра - понякога по-натрапчиво, друг път по-дискретно, но винаги забележимо.

Един от най-силните моменти беше излъчването на скока от "ръба на Космоса", който беше изпълнен от Феликс Баумгартнер през 2012 г. със спонсорството на Red Bull.

Най-ценното притежание в медийната империя на Дитрих Матешиц е телевизията Servus TV - основният канал за разпространение на... собствения му светоглед,

Телевизията е наричана още "алпийската Arte" заради документалните си продукции, портрети и филми.

Както пише Der Standard - "най-важната целева група на Servus е един човек - Дитрих Матешиц".

Бизнесменът купува регионалната програма Залцбург ТВ преди около 20 години, като през 2009 г. я преобразува в Servus TV. Първоначално тя не пуска новини, но в последните години започва да развива собствени емисии и публицистични предавания с "алтернативни" позиции.

Едно от тях се води от швейцарския политик Роже Кьопел, който е сред активните поддръжници на Доналд Тръмп и противник на либералния ред. Кьопел е главен редактор и на списанието Weltwoche, в което разпространява конспиративни теории срещу Covid-ваксините и възхвалява Владимир Путин за това, че е "осветил кухия морализъм на своите опоненти и упадъка на Запада" с военната инвазия в Украйна.

С помощта на Матешиц Servus TV купува правата за няколко големи спортни събития - включително за Европейското първенство по футбол през 2024 г., - за да ги излъчва на регионално ниво в немскоезичните държави в региона.

Ден след смъртта на предприемача, Formula 1 обяви, че ще удължи "успешното си партньорство със Servus TV", така че каналът ще продължи да излъчва състезанията на живо в Австрия поне до 2026 г.

"Индустрията продължава да не разбира как каналът, който продължава да е на червено, е способен да си позволи високите инвестиции за телевизионни спортни права, които възлизат на десетки и понякога стотици милиони. Red Bull обаче пази мълчание по отношение на тези данни", коментира австрийския вестник.

Servus държи около 4 - 4,5% от общата зрителска аудитория в Австрия, повече от всички други частни канали.

Под шапката на Redbul е и издателското подразделение, което публикува няколко популярни списания като "Servus in Stadt und Land" (посветено на живота в провинцията, регионални традиции, обичаи, храна, напитки, ваканции и др.), "Bergwelten", "Speedweek", "Carpe diem" и научното "Terra Mater".

Benevento, което също е част от групата, е книжно издателство за документална литература - с книги от биографии на известни личност, през политика и история, до популярна медицина, психология и възпитание на децата. Сайтът Pragmaticus публикува статии от учени, но с журналистическа преработка, посветени на фундаментални теми като обществени науки и геополитика.

Всичко това е заплашено от изчезване, защото привилегиите, които Матешиц е успявал да осигурява на пазарно-неустойчивите си медии, сега ще бъдат спрени. Наследниците на Red Bull ще трябва да решат какво ще се случи с бъдещето на бизнеса - включително на медийното му крило - решението ще бъде взето от мажоритарните собственици, фамилията Ювидхая от Тайланд.

По неофициална информация - Дитрих Матешиц е успял да "застрахова" любимата си Servus TV, като ѝ осигури финансиране през фондация. Схемата, по която това би трябвало да стане, все още не е изяснена публично, но ако тя бъде задействана съгласно слуховете, телевизията ще си гарантира спокойно съществуване за няколко години напред.

Ако наследниците на Матешиц решат да съкратят сериозно част от рекламните разходи, това би довело до край или сериозно преструктуриране на медийния му бизнес в настоящия вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024