Втората по големина медийна група в Австрия, оценявана на стотици милиони евро - Red Bull Media House - остана без собственика си Дитрих Матешиц, който почина на 78-годишна възраст.

От стрийминг платформата на Red Bull до телевизията Servus TV - в нея попадат някои от известните медийни канали в Австрия, но бъдещето им без Матешиц изглежда несигурно.

Според австрийския Der Standard - милиардерът може да е осигурил една част от медиите си с финансиране за няколко години напред през специална фондация.

С годишни приходи от 440 млн. евро Red Bull Media House е най-голямата частна медийна компания в страната - изпреварвана само от обществената ORF.

Голяма част от тези пари обаче не идват от обичайния източник на печалба - рекламата. По данни на Standard, едва около 70 млн. евро се дължат на външни договори с клиенти. Всичко останало е генерирано от концерна Red Bull, собственост на Матешиц.

Медиите и медийната продукция, особено видеото, са най-важният канал за маркетинг на бранда и начина на живот, който той олицетворява - спорт, екстремни преживявания, клубна култура, приключения и състезателни събития.

Red Bull произвежда съдържание чрез медийната си компания за телевизии по цял свят. Марката винаги се вижда в кадъра - понякога по-натрапчиво, друг път по-дискретно, но винаги забележимо.

Един от най-силните моменти беше излъчването на скока от "ръба на Космоса", който беше изпълнен от Феликс Баумгартнер през 2012 г. със спонсорството на Red Bull.

Най-ценното притежание в медийната империя на Дитрих Матешиц е телевизията Servus TV - основният канал за разпространение на... собствения му светоглед,

Телевизията е наричана още "алпийската Arte" заради документалните си продукции, портрети и филми.

Както пише Der Standard - "най-важната целева група на Servus е един човек - Дитрих Матешиц".

Бизнесменът купува регионалната програма Залцбург ТВ преди около 20 години, като през 2009 г. я преобразува в Servus TV. Първоначално тя не пуска новини, но в последните години започва да развива собствени емисии и публицистични предавания с "алтернативни" позиции.

Едно от тях се води от швейцарския политик Роже Кьопел, който е сред активните поддръжници на Доналд Тръмп и противник на либералния ред. Кьопел е главен редактор и на списанието Weltwoche, в което разпространява конспиративни теории срещу Covid-ваксините и възхвалява Владимир Путин за това, че е "осветил кухия морализъм на своите опоненти и упадъка на Запада" с военната инвазия в Украйна.

С помощта на Матешиц Servus TV купува правата за няколко големи спортни събития - включително за Европейското първенство по футбол през 2024 г., - за да ги излъчва на регионално ниво в немскоезичните държави в региона.

Ден след смъртта на предприемача, Formula 1 обяви, че ще удължи "успешното си партньорство със Servus TV", така че каналът ще продължи да излъчва състезанията на живо в Австрия поне до 2026 г.

"Индустрията продължава да не разбира как каналът, който продължава да е на червено, е способен да си позволи високите инвестиции за телевизионни спортни права, които възлизат на десетки и понякога стотици милиони. Red Bull обаче пази мълчание по отношение на тези данни", коментира австрийския вестник.

Servus държи около 4 - 4,5% от общата зрителска аудитория в Австрия, повече от всички други частни канали.

Под шапката на Redbul е и издателското подразделение, което публикува няколко популярни списания като "Servus in Stadt und Land" (посветено на живота в провинцията, регионални традиции, обичаи, храна, напитки, ваканции и др.), "Bergwelten", "Speedweek", "Carpe diem" и научното "Terra Mater".

Benevento, което също е част от групата, е книжно издателство за документална литература - с книги от биографии на известни личност, през политика и история, до популярна медицина, психология и възпитание на децата. Сайтът Pragmaticus публикува статии от учени, но с журналистическа преработка, посветени на фундаментални теми като обществени науки и геополитика.

Всичко това е заплашено от изчезване, защото привилегиите, които Матешиц е успявал да осигурява на пазарно-неустойчивите си медии, сега ще бъдат спрени. Наследниците на Red Bull ще трябва да решат какво ще се случи с бъдещето на бизнеса - включително на медийното му крило - решението ще бъде взето от мажоритарните собственици, фамилията Ювидхая от Тайланд.

По неофициална информация - Дитрих Матешиц е успял да "застрахова" любимата си Servus TV, като ѝ осигури финансиране през фондация. Схемата, по която това би трябвало да стане, все още не е изяснена публично, но ако тя бъде задействана съгласно слуховете, телевизията ще си гарантира спокойно съществуване за няколко години напред.

Ако наследниците на Матешиц решат да съкратят сериозно част от рекламните разходи, това би довело до край или сериозно преструктуриране на медийния му бизнес в настоящия вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024