Втората по големина медийна група в Австрия, оценявана на стотици милиони евро - Red Bull Media House - остана без собственика си Дитрих Матешиц, който почина на 78-годишна възраст.

От стрийминг платформата на Red Bull до телевизията Servus TV - в нея попадат някои от известните медийни канали в Австрия, но бъдещето им без Матешиц изглежда несигурно.

Според австрийския Der Standard - милиардерът може да е осигурил една част от медиите си с финансиране за няколко години напред през специална фондация.

С годишни приходи от 440 млн. евро Red Bull Media House е най-голямата частна медийна компания в страната - изпреварвана само от обществената ORF.

Голяма част от тези пари обаче не идват от обичайния източник на печалба - рекламата. По данни на Standard, едва около 70 млн. евро се дължат на външни договори с клиенти. Всичко останало е генерирано от концерна Red Bull, собственост на Матешиц.

Медиите и медийната продукция, особено видеото, са най-важният канал за маркетинг на бранда и начина на живот, който той олицетворява - спорт, екстремни преживявания, клубна култура, приключения и състезателни събития.

Red Bull произвежда съдържание чрез медийната си компания за телевизии по цял свят. Марката винаги се вижда в кадъра - понякога по-натрапчиво, друг път по-дискретно, но винаги забележимо.

Един от най-силните моменти беше излъчването на скока от "ръба на Космоса", който беше изпълнен от Феликс Баумгартнер през 2012 г. със спонсорството на Red Bull.

Най-ценното притежание в медийната империя на Дитрих Матешиц е телевизията Servus TV - основният канал за разпространение на... собствения му светоглед,

Телевизията е наричана още "алпийската Arte" заради документалните си продукции, портрети и филми.

Както пише Der Standard - "най-важната целева група на Servus е един човек - Дитрих Матешиц".

Бизнесменът купува регионалната програма Залцбург ТВ преди около 20 години, като през 2009 г. я преобразува в Servus TV. Първоначално тя не пуска новини, но в последните години започва да развива собствени емисии и публицистични предавания с "алтернативни" позиции.

Едно от тях се води от швейцарския политик Роже Кьопел, който е сред активните поддръжници на Доналд Тръмп и противник на либералния ред. Кьопел е главен редактор и на списанието Weltwoche, в което разпространява конспиративни теории срещу Covid-ваксините и възхвалява Владимир Путин за това, че е "осветил кухия морализъм на своите опоненти и упадъка на Запада" с военната инвазия в Украйна.

С помощта на Матешиц Servus TV купува правата за няколко големи спортни събития - включително за Европейското първенство по футбол през 2024 г., - за да ги излъчва на регионално ниво в немскоезичните държави в региона.

Ден след смъртта на предприемача, Formula 1 обяви, че ще удължи "успешното си партньорство със Servus TV", така че каналът ще продължи да излъчва състезанията на живо в Австрия поне до 2026 г.

"Индустрията продължава да не разбира как каналът, който продължава да е на червено, е способен да си позволи високите инвестиции за телевизионни спортни права, които възлизат на десетки и понякога стотици милиони. Red Bull обаче пази мълчание по отношение на тези данни", коментира австрийския вестник.

Servus държи около 4 - 4,5% от общата зрителска аудитория в Австрия, повече от всички други частни канали.

Под шапката на Redbul е и издателското подразделение, което публикува няколко популярни списания като "Servus in Stadt und Land" (посветено на живота в провинцията, регионални традиции, обичаи, храна, напитки, ваканции и др.), "Bergwelten", "Speedweek", "Carpe diem" и научното "Terra Mater".

Benevento, което също е част от групата, е книжно издателство за документална литература - с книги от биографии на известни личност, през политика и история, до популярна медицина, психология и възпитание на децата. Сайтът Pragmaticus публикува статии от учени, но с журналистическа преработка, посветени на фундаментални теми като обществени науки и геополитика.

Всичко това е заплашено от изчезване, защото привилегиите, които Матешиц е успявал да осигурява на пазарно-неустойчивите си медии, сега ще бъдат спрени. Наследниците на Red Bull ще трябва да решат какво ще се случи с бъдещето на бизнеса - включително на медийното му крило - решението ще бъде взето от мажоритарните собственици, фамилията Ювидхая от Тайланд.

По неофициална информация - Дитрих Матешиц е успял да "застрахова" любимата си Servus TV, като ѝ осигури финансиране през фондация. Схемата, по която това би трябвало да стане, все още не е изяснена публично, но ако тя бъде задействана съгласно слуховете, телевизията ще си гарантира спокойно съществуване за няколко години напред.

Ако наследниците на Матешиц решат да съкратят сериозно част от рекламните разходи, това би довело до край или сериозно преструктуриране на медийния му бизнес в настоящия вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022