Медици излязоха на протест пред "Пирогов" в подкрепа на директора на детската хирургия Снимка: © Getty Images

Лекари, медицински сестри и родители излязоха на протест пред болница "Пирогов", за да изразят недоволството си от отхвърлената кандидатура на проф. Христо Шивачев за началник на Клиниката по детска хиругия.

Към момента Шивачев заема ръководния пост в лечебното заведение, но не е допуснат до последния етап в новия конкурс. Комисията е оценила неговата програма с оценка 4,14, а за да продължи към третия етап му е необходима оценка от поне 4,50.

Сформирана комисия е в състав от външни оценители, както и служители от отдел "Човешки ресурси" в болницата. Неин председател обаче е бившият здравен министър от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов.

Неодобрената кандидатура на Шивачев предизвика недоволство сред лекарите в заведението, които смятат, че поставената от комисията оценка не е основателна. Затова те организираха протест в подкрепа на Шивачев под надслов "Благодарим за доверието" и "Не ни е страх да говорим". В подкрепа на хирурга се обявиха педиатрични дружества и отделения в страната.

Самият директор на детската хирургия настоява мотивите за поставената му по-ниска оценка да станат публични, за да може процедурата да бъде прозрачна. Той е изпратил официално запитване до директора на "Пирогов" с исканията си.

Всъщност кандидатурата на Шивачев е единствената в конкурса за началник на отделението. Заради това той се очаква да запази поста си поне до евентуалното провеждане на нов конкурс за позицията. Хирургът определи създалата се се за обидна не само към него, но и към целия екип на заведението.

От своя страна директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров коментира, че предстои да вземе решение за позицията и уточни, че не е длъжен да се съобрази с оценката на комисията. Пред bTV той коментира, че ще вземе решението "по съвест"

Директорът на "Пирогов“ д-р Валентин Димитров заяви, че предстои да вземе решение по въпроса.

"Ще отсъдя по съвест, така че да се вземе най-доброто решение за "Пирогов". В случая с проф. Шивачев даже няма драма, защото той е единствен кандидат. Проф. Шивачев е национален консултант, никой не го освобождава от работата“, коментира Димитров пред bTV.

Съдбата на самия Димитров като шеф на "Пирогов" обаче също е неясна. Преди дни здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че одит на спешната болница е показал нарушения в лечебното заведение и "плачевно" финансово състояние. Докладът ще бъде предаден на прокуратурата, но въпреки разкритията здравният министър не каза категорично, че Димитров - ще бъде уволнен от поста си.


Нов одит освети финансови нарушения в "Пирогов". Ще бъде ли уволнен директорът?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024