Снимка: © Unsplash

Медицински сестри от цялата страна ще излязат на безсрочен протест. Той започва утре пред сградата на Министерството на здравеопазването - в 18:30 ч. те ще изградят палатков лагер там, предадоха БНР и БНТ.

"Утре се събираме заради това, че съществува абсолютно неглижиране на медицинските специалисти от страна на властимащите. Подписва се НРД (б.а. - Националният рамков договор - между НЗОК и съсловните организации на лекарите), по което страна са само лекари", обясни причините председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. 

"Ние, медицинските специалисти, отново сме изключени. Нямаме абсолютно никакви правомощия", каза тя.

Илиева добави още, че медицинските сестри имат регламентирана практика, но без финансиране. Каза, че няма абсолютно никакво отношение за това, че "ние не сме почивали толкова време, че хората са преуморени, че няма кой да работи, има и абсолютно неглижиране от страна на институциите за злоупотребите и за нарушаване на правилата в системата".

Междувременно протестите в столицата навлязоха в своя 39-и ден. Недоволни граждани, искащи оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, продължават да блокират три ключови кръстовища в столицата - на "Орлов мост", Ректората на СУ и пред Министерски съвет. 

Протести се провеждат и в чужбина. За днес, 16 август, са планирани демонстрации в над 20 града от Канада, през Великобритания, до Австралия и Нова Зеландия, в които сънародниците ни отвъд граница ще скандират "Оставка" за Борисов и Иван Гешев.


От Монреал до Сидни: Българите по света излизат на протести срещу правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"