От Монреал до Сидни: Българите по света излизат на протести срещу правителството Снимка: © facebook.com/Kalin Todorov

Българи от над 20 града по света излизат на протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев. Демонстрациите са организирани следобед в неделя и се простират от Монреал и Бостън до Сидни и Нова Зеландия.

Това става ясно от страницата „Протести извън България 2020“, която има 205 хиляди харесвания във „Фейсбук“, а новината съобщи и bTV.

„Страницата е създадена с цел споделяне и разпространение на информация за протестите срещу мафията и корупцията в българските институции, провеждащи се извън България (2020)“, пишат демонстрантите.

Днес протести са планирани в Берлин от 18:30, в Щутгарт по същото време и в Мюнхен от 17:00 ч. В Манхайм също има насрочена демонстрация. Граждани във Виена се събират още от 13:00 ч. българско време, в 16:00 започва протестът в Лондон, в 17:00 – в Амстердам, а час по-късно – в Париж.

В неделя недоволни българи в чужбина ще протестират още в Осло, Бирмингам, Мадрид, Монреал, Бостън, а дори и в Австралия – там са планирани демонстрации в Мелбърн, Сидни, Пърт, Аделаида, Таунсвил и Бризбън. В Оукланд, Нова Зеландия също ще има събитие.

Протестиращите са част от движението „Не сте сами“, което изразява солидарност с демонстрациите в България и изпраща послание за единство под формата на видео.

"Вие ни вдъхнахте надежда и показахте на света, че българите имаме право да сме свободни, че заслужаваме справедливост и изискваме върховенство на закона. Всеки един от нас носи България в сърцето си, независимо къде се намира", казва в клипа един от организаторите на протестите в германския град Манхайм - Явор Паунов.

„Оставка, а не поправка“ – гласи мотото на онлайн демонстрациите. Недоволни граждани от Австралия и Нова Зеландия се включиха на живо в конферентен разговор, вдигнаха плакати срещу правителството на Борисов, а един от тях дори свири на китара и чрез песен призовава за „Оставка“.

Движението обяви, че се бори срещу беззаконието и разрушаването на демократичните устои в България.


Митрополит Николай възхвали властта на фона на протестите

Обяснено: "Рестартът" и Великото Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024