Създаденият към кабинета медицински експертен съвет, който бе натоварен с отговорността да подпомага Националния оперативен щаб в борбата с коронавируса, прекратява дейността, предаде bTV. Телевизията се позовава на потвърждение на председателя на съвета проф. Коста Костов, което е потвърдено и от други членове.

Според Костов медицинският съвет е изпълнил задачата си да напише алгоритми за лечение и сега вече може да се разпусне. Съветът изготви 400 страници доклад, който да служи за наръчник. Той включва медицинска информация за изследвания, проучвания и всичко, което се случва в диагностиката, симптоматиката и терапиите на инфекията с COVID-19.  

Припомняме, че до разпускането на съвета се стигна след противоречия с членовете на Националния оперативен щаб. Още преди две седмици, когато бе създаден, експертният съвет влезе в конфликт с щаба относно бързите тестове. Ген. Венцислав Мутафчийски защити тезата, че няма да допусне от съвета да накарат правителството да закупи ненадеждни тестове.

По темата с бързите тестове бе намерено компромисно решение - масово тестване да се прави в края на епидемията. Последва обаче още по-остър сблъсък - по цялостната стратегия на щаба около мерките и настъпването на пика.

Д-р Атанас Мангъров от съвета настоя да се създаде изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките.

"Да пуснем младите напред означава да кажем: "Тези ще умрат, тези ще живеят.", реагира премиерът Бойко Борисов. "Аз моето дете няма да го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор".

Медицинският съвет бе създаден с решение на Министерски съвет, но на този етап министър-председателят не е подписал заповед за разпускането му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"