Снимка: © Булевард България

След като вече пети ден медиците от „Пирогов“ протестират на столичния булевард „Цар Борис III“ и блокират движението по него, от четвъртък демонстрацията им се мести пред президентството.

Протестът с искане за оставка на служебния здравен министър Стойчо Кацаров ще се проведе от 18 до 20 ч. на „Дондуков 2“ на 22 юли, обяви началникът на Мултипрофилното спешно отделение д-р Дияна Димитрова, цитирана от БНТ.

„Протестът ще изместим пред президентството, защото президентът е назначил министъра на здравеопазването и той носи отговорността. Няма да спрем, бъдете убедени в това, защото всички колеги и всички медицински работници са безкрайно обидени от реакциите на здравния министър“, каза тя.

Стойчо Кацаров обяви, че е бил един от 400-те пациенти на „Пирогов“ с издадена фалшива епикриза за хоспитализация. Той твърди, че от лечебното заведение фалшифицирали подписа му и изготвили епикриза с диагноза „чернодробна цироза“ от януари 2021 г., а той бил на лечение само през декември 2020 заради Covid-19.

Шефът на Covid-отделението доц. Петър Атанасов обвини министъра в лъжа и каза, че това не е диагноза, а клиничната пътека, защото не съществува пътека за пост-Covid лечение. Лекарят д-р Христина Каменова заяви, че министърът се подписал пред очите ѝ, а уволненият директор Асен Балтов коментира, че „няма нищо фалшифицирано" и каза, че ще заведе дело срещу МЗ.

Шефът на болницата беше сменен заради откритите нарушения от страна на НЗОК. Здравната каса твърди, че „Пирогов“ трябва да ѝ върне над 1,1 млн. лв. заради няколко нарушения, включително фиктивни хоспитализации.

„Не може да се позволи срещу най-голямата спешна болница да се изсипват такива неверни неща, които ние не сме направили, и затова трябва да бъдем чути. Затова ще бъдем пред президентството, дано президентът този път ние чуе“, каза Зинаида Николова, старша медицинска сестра на Отделението по педиатрия.


"Имам човек", няма проблемАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети