14 от 34 депутатски мандата в бъдещата група на ДПС са избрани с гласовете от Турция. Около 60 000 души са се прибрали в последните седмици в България, за да гласуват на изборите. Делян Пеевски, който се кандидатира като водач на листата на ДПС във Велико Търново, ще стане депутат само заради преразпределението на вота от чужбина върху резултата на партията в страната. 

Това каза бившият министър на земеделието (2001-2005 г.) Мехмед Дикме, ръководител на сдружение "ДЕН" и бивш дългогодишен активист на Движението за права и свободи до напускането на партията през 2007 г. 

"Дипломацията трябва да влезе в ход и напрежението да стихне. Ахмед Доган създава и използва това напрежение, за да има няколко депутати в повече. И какво значие има дали ще са 34 или 20 депутати? 14 души повече в момента ще си купуват по-скъпи костюми и ще получават високи заплати. Турция не помага по този начин на турците в България да участват във властта. Докато ДПС продължава да се управлява по този начин, тя ще остава извън властта", каза още той. 

Дикме напомни за това, че турските служби за сигурност уличаваха Пеевски във връзки с канал за контрабанда на цигари и коментира, че лично е виждал в Истанбул търговия на черно с цигари, произведени във фабриката на "Булгартабак" в Благоевград. 

Той посочи, че ДПС получава малко над 6600 гласа от Велико Търново, които нямаше да стигнат за вкарването на депутат от областта. Допълнителните над 85 000 бюлетини от Турция обаче променят баланса. 

Дикме отправи задочен въпрос до турските власти защо "направиха Делян Пеевски депутат", след като са го упреквали в престъпна дейност. 

Неговата версия за масовата избирателна активност в Турция на 14 ноември е, че управляващите в Анкара са убеждавани как с "тяхна мощна подкрепа ГЕРБ и ДПС ще спечелят мнозинство". 

"Има позитивни и негативни неща. ДПС показа на другите как се правят избори - без да се жалят средства. Кметовете (от ДПС) бяха в Турция две седмици преди изборите. Направиха среща с всички побратимени градове, с изселническите общности, с политическите партии, за да активират максимално хората да излязат да гласуват", каза Дикме. 

Той прогнозира, че въпреки всичко ДПС ще остане нежелан партньор в управлението, докато "ядрото около Ахмед Доган не изчезне от партията". Същият коментар направи и по адрес на Бойко Борисов и позицията му на ГЕРБ. 

"Това е голямата драма на Бойко Борисов - преди 12 години дойде на власт, обещавайки, че ще изкорени корупцията. Когато Ахмед Доган говореше за разпределянето на порциите, Борисов казваше: Аз съм човекът, който ще го изкорени. А сега си отива със съмнения за най-много корупция в неговото правителство", каза бившият министър от кабинета "Сакскобургготски". 

Мехмед Дикме смята, че до две седмици страната ще има ново редовно правителство, което ще издържи поне 6-8 месеца заради общите си цели - съдебната реформа, реформата в КПКОНПИ, главния прокурор, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. 

"Целите са България да просперира и да се разграничи от това управление, което и американците, и европейците казваха, че е корумпирано, а само ние казваме "Не, йок, нищо няма". 


Първият дебат на Румен Радев и Анастас Герджиков: Всичко, което трябва да знаем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал