Меморандумът между "Gemcorp" и държавата е прекратен още през юли, твърди директорът на компанията Снимка: © Screenshot

Меморандумът за партньорство в енергетиката между "Gemcorp" и държавата е прекратен още на 23 юли тази година и няма никакви основания да се търсят каквито и да е претенции от двете страни. Това заяви изпълнителният директор на компанията Атанас Бостанджиев в интервю пред bTV.

"Темата се експлоатира с цел политически дивиденти и затова още веднъж заявявам, че отношенията с правителството на страната са прекратени", каза той.

В последните няколко дни темата около меморандума отново нашумя и беше използвана за атаки от страна на ГЕРБ срещу бившите управляващи от кабинета "Петков". От ГЕРБ твърдят, че споразумението с "Gemcorp" не е прекратено, въпреки заявките на бившите управляващи, и още се изпълнява като част от "далавера за 1 млрд. долара". От партията на Бойко Борисов дори се заканиха да сезират ДАНС, МВР и ЕК за казуса (като не стана ясно защо не са го направили от юли досега, нито защо говорят за договор, какъвто не е сключван, а меморандумът не би следвало да е документ с обвързващ характер - б.р.)

През март държавата сключи меморандум с компанията, но дни след подписването му бяха повдигнати въпроси за намеренията на компанията и предполагаемо руско участие във фирмата, включително на руския олигарх Алберт Адволян. Тогавашната опозиция в лицето на ГЕРБ подложи управляващите на редица атаки и правителството на Кирил Петков взе решение да прекрати договора още на 20 юли.

Пред bTV Бостанджиев потвърди, че документът е анулиран. Преди това служебният енергиен министър Росен Христов заяви тъкмо обратното. В отговор директорът на Gemcorp заяви, че ще внесе още едно писмо до министъра на енергетиката, за да сложи край на спекулациите по темата.

"Днес се внася от името на Gemcrop още едно писмо, адресирано до служебния министър на енергетиката, в което още веднъж, този път официално, заявяваме, че нямаме претенции. Но пак подчертавам, че този договор е приключен към датата 23 юли", обясни Бостанджиев.

Изпълнителният директор на "Gemcorp" посочи, че идеята за партньорство с българското правителство е дошла от другата страна, включена в меморандума - компанията IP3. Тя е имала интерес да инвестира в "Топлофикация София", а не да изгражда завод за батерии в България.

Бостанджиев опроверга и твърденията, че в компанията му все още има руски капитали. По думите му такива е имало до края на 2019 г., но оттогава насам не е получаван "нито един цент или копейка от руснаците".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024