ГЕРБ ще внесе сигнал до службите за меморандума Gemcorp, ПП нарекоха темата "куха"

"На базата на въпрос до министъра на енергетиката беше установено, че меморандумът с Gemcorp не е прекратен" - това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова по време на пресконференция на партията. След мандата си в Българската агенция за инвестиции и опита си в Министерство на земеделието, от няколко месеца Трифонова е с ресор енергетика.На днешната пресконфернция от ГЕРБ обявиха, че има заплаха за националната сигурност и ще внесат сигнал до ДАНС и МВР:

"Далаверата за 1 милиард долара, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка, само и единствено е потулена и това се доказва от документи," продължи Трифонова. "Министър Александър Николов казва, че двустранно е прекратен меморандумът с Gemcorp. Това не е така. Министърът на енергетиката изпраща писмо по имейл, с което кани компанията тепърва да правят срещи, ако пожелае, Цялото говорене, че меморандумът е прекратен, е да се замажат очите, а той продължава да се изпълнява."

От ГЕРБ твърдят, че няма двустранно подписано споразумение за прекратяване. Трифонова обвини Министерството на енергетиката в унищожаване на документи, за да бъдат укрити следи по темата.

Трифонова е е сестра на Марио Трифонов, свързван с Делян Пеевски и Илко Желязков, които попаднаха под санкциите на американския закон „Магнитски“ за корупция. Трифонов е бивш шеф на дирекция борба с организираната престъпност в ДАНС, след което преминава на влиятелни позиции в МВР. Според различни медийни публикации той е назначение на Желязков – бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС, определян като „лейтенанта на Пеевски“.

"Меморандумът с Gemcorp е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата.", реагираха от "Продължаваме промяната" в позиция до медиите. "След скоростните промени в Изборния кодекс, днешният опит да се произведе скандал около куха тема, след което отново да се говори за хартиената бюлетина, е поредният знак, че Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях.", пише още в нея "Продължаваме промяната".

На пресконференцията на ГЕРБ думата взе и Бойко Борисов:

"И там (бел. р. в "Продължаваме промяната") има много стойностни и качествени хора. Това клише го научих от тях. Нали и при нас имало много, ама един двама не стават – и там един-двама не стават. Защото са правили всички тези неща и съм убеден, че техните хора не знаят. Все още има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва. С всеки ден това, което ще разбират за тях, ще им намалява доверието," добави председателят на ГЕРБ.

Борисов коментира и предложението на ПП за създаването на временна комисия, която да разгледа промените в изборния кодекс. не се съгласи тя да заседава един месец, като вместо това предложи седмица.

"Тласкат държавата към по-голям хаос. Днес пак е обстрелвана ядрената Запорожие. Рискуваме да останем без парламент, а парламентът си работи прекрасно, както виждате. Защо цял месец – готвят се да блокират всичко като възможност за правителство и да отидат на избори през зимата. И тогава във виелицата кой отишъл, кой не отишъл. Ако не им стигат – 10 дни. Един месец говори за други намерения. Да се успокоят всички, че не е хубаво за хората."

"Цяла седмица пред вас, пред камерите в парламента, в която искат зала – сядат парламентарните групи с техни представители, които да могат да решат всички съмнения в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения по хартията, ние имаме за това кой пише и съхранява кода," каза още той.

Когато бе попитан дали би подкрепил изцяло машинно гласуване, ако бъде доказано, че няма проблеми в кода на машините, Борисов посочи, че от ГЕРБ също са за 100% машинен вот, но допълни: "Хората искат хартия в голяма си част. Затова във всички държави я има."

Относно формирането на експертно правителство с третия мандат, той каза: "Умишлено се пазя от такива разговори, защото съм брюкселски възпитаник – не харвардски. Основният принцип на Брюксел е, че докато всичко не се договори, нищо не е договорено. Затова първо трябва да се направи документ около който да се обединят партиите."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024