ПП ще се върне в пленарната зала в сряда Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" (ПП) ще влезе обратно в пленарната зала, за да предложи сформирането на временна комисия за промените в Изборния кодекс. Това обяви съпредседателят на партията Кирил Петков в интервю пред Нова телевизия.

Петков допълни, че комисията ще постави за цел провеждането на "нормална дискусия" за изборните промени, които ГЕРБ, ДПС и БСП се опитват да прокарат. Предложенията са тя да заседава поне един месец и в състава и да влязат експерти и обществен съвет. По думите на Петков идеята е, българските граждани "да се убедят, че някой не иска да им открадне вота в тъмните часове на деня".

"И тук ще бъде много ясно и важно как те (ГЕРБ, ДПС, БСП) ще реагират. Ако гласуват срещу тази комисия и да няма нормален обществен дебат по темата - това означава, че те бързат за избори. Те искат просто да ги откраднат и не ги интересува нищо друго", заяви той.

В четвъртък на безпрецедентно среднощно заседание на парламентарната правна комисия ГЕРБ, ДПС и БСП, наричани още "хартиената коалиция", буквално пренаписаха Изборния кодекс. Предложените промени на практика отменят машинното гласуване, превръщат изборните машини в принтери, връщат хартиената бюлетина и закриват многомандатния район "Чужбина".

Заради тези действия "Продължаваме промяната" и "Демократична България" (ДБ) обявиха, че няма да влизат в пленарната зала докато промените не бъдат оттеглени. Форсираните промени в Изборния кодекс изкараха и множество граждани от София на протест.

Кирил Петков каза, че гражданският протест е показал, че изборните промени не са важни само за хората в сградата, но и за тези извън нея. Той изтъкна и факта, че вече три поредни избори вотът се осъществява чрез машини и хората са свикнали с това.

"Защо трябва, когато българите спят да се решават най-важните въпроси по Изборния кодекс. При това между 02:00 и 04:00 часа сутринта. Какво се опитват да прикриват? Кой прави подобно нещо? Обикновено, когато някой иска да открадне нещо. За мен това беше един опит за кражба на демократичния вот на българите", посочи съпредседателят на ПП относно гласуваните промени в правната комисия.

Петков коментира и предстоящите местни избори догодина. Според него би било разумно партията му да се обедини с ДБ и с други обществени и партийни организации, "които изповядват нашите ценности", и да излъчат общи кандидат в някои градове. Той посочи, че е "абсолютно задължително" да се излъчи един кандидат за кмет на София с "Демократична България".

"Бих се радвал този път София да има един кандидат за всички хора, които изповядват демократичните ценности и които са против кражбите, против жълтите павета, пейките по 10 хил. лв", коментира Петков.

Местните избори ще се проведат през 2023 г.. Наскоро стана ясно, че столицата най-вероятно ще има нов кмет, след като от ГЕРБ обявиха, че Йорданка Фандъкова, която заема поста от 2009 г. насам, няма да бъде издигната като техен кандидат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024