ПП и ДБ бойкотират заседанието на парламента след "погром на демокрацията" от "хартиената коалиция" Снимка: © Булевард България

Бойкот на заседанията на Народното събрание с невлизане в пленарната зала обявиха парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Двете групи свикват и протест пред сградата на парламента на 18 ноември от 18:30 ч.

Причината - "погромът над демокрацията", организиран от т.нар. "хартиена коалиция", която пренаписа Изборния кодекс на среднощно и безпрецедентно заседание на комисията по правни въпроси. То приключи буквално минути преди старта на парламентарния ден.

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризма и е една подигравка, в която всички маски паднаха. Единствената цел е една - да се подмени вотът на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията. Дотук с улесняването на гласуването. Дотук със загрижеността за високата избирателна активност", заяви лидерът на групата на ПП Андрей Гюров в декларация.

По думите му вече нищо няма да гарантира вота на избирателите. "Към партиите на статуквото се присъедини и бившата социалистическа партия. Няма български гражданин, който да приеме тази гавра", каза той по адрес на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Депутатите от ПП напуснаха демонстративно залата. Мустафа Карадайъ - председател на ДПС, отвърна как извършеното с Изборния кодекс, което се очаква да бъде финализирано в петък с гласуване, било "опит за връщане на демокрацията".

Последвалата поява на Кирил Петков обратно в пленарната зала - само за да си вземе депутатската карта - предизвика грозни реакции от страна на някои депутати. Той бе освиркан и за малко да се стигне до сблъсък между няколко народни представители, сред които Маноил Манев от ГЕРБ.

В кулоарите на парламента Кирил Петков, заедно със съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, заяви, че случилото се е "пълен погром на демокрацията" и нарушава изцяло възможността българите да имат истинско доверие в изборния процес. "Една огромна червена линия се отвори. Тя не е между нас и другите парламентарни групи, тя е между българските граждани и политиците, които са в тази зала“, заяви бившият премиер.

„Цялата заявка внимателно да се обмислят нещата беше хвърлена под влака пред очите ни. Всички приказки как трябва да се обмислят промените в Изборния кодекс отидоха на вятъра“, каза Иванов.

„Тази нощ, докато всички спяха, беше извършена нощта на хартиената бюлетина. Коалицията зад тази бюлетина вече е ясна на всички и ние няма да я позволим. Миналите избори ги купиха – тези искат да ги откраднат. Няма да го позволим“, заяви на свой ред Атанасов.

Кирил Петков се закани, че следващата битка ще е в пленарната зала - по отношение на Изборния кодекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024