"Мер от Ийстаун" - новият лимитиран сериал на HBO с Кейт Уинслет - може би ще ви напомни за сериали като "Sharp Objects" и "Top of the Lake" по атмосферата си.

Това е историята на опит за разкриването на убийство на млада жена, което може да се окаже свързано със серия от други случаи на безследно изчезнали момичета - сюжет, който е познат от всевъзможни криминални продукции.

Главната героиня е травматизирана, но напълно отдадена следователка, която е готова да премине всякакви граници, за да достигне до истината за случилото се - отново класически образ в подобни сериали.

Действието се развива в градче в Пенсилвания, което пресъздава меланхоличното усещане за малката и тясно преплетена общност.

Но "Мер от Ийсттаун" се отличава от всичко, което сте гледали досега.

Силата му се крие в образите на главните герои, които обсебват интереса на зрителите с всеки следващ епизод, пише Vulture в своето ревю на сериала.

Продукцията с Кейт Уинслет прилича на типичната криминална драма, но е нещо много повече от това. Голяма част от сюжета се фокусира върху убийството на Ерин МакМенамин - тийнейджърка и майка на малко дете, намерена мъртва при обстоятелства, които показват, че престъплението не е изолирано. Връзката може да се окаже неразкрит случай с изчезването на дъщерята на приятелка на Мер от ученическите години.

Няколко души са заподозрени за смъртта на Ерин, а съмненията около тях се разрастват, разсейват се и отново се концентрират в течение на епизодите.

Сценаристът Брад Ингълсби (Our Friend) и режисьорът Крейг Зобъл (The Leftovers) поставят уликите пред очите на зрителите в специфичния си стил.

"Мер от Ийсттаун" приканва всеки от наблюдателите да разгледа делото през погледа на Мер - с внимание, което улавя всяка дребна промяна в мимиките на потенциалните заподозрени, и с хладнокръвие, което допуска, че и най-старите приятели може да са способни на немислими провинения.

Мер има достатъчно причини да гледа на света през тази призма.

Синът й посяга на живота си, бившият й съпруг има връзка с друга жена, а самата тя се опитва да отгледа детето на своето загинало дете.

Когато "Мер от Ийсттаун" се впусне в тези взаимоотношения, традиционният криминален сериал се превръща в много по-дълбока психологическа драма и размисъл за тъгата. Всеки от героите се бори със свои собствени битки, за които никой друг не подозира, а Мер съвсем не е единствената, която е променена от страданието си. Дори най-противоречивите образи на Ийсттаун са изградени с дълбочина и човечност - в случая помага фактът, че сценаристът Ингълсби е израснал в този регион.

Освен плетеницата от криминалния сюжет и чистата драма, в "Мер от Ийсттаун" е вграден и елемент на страхотен ситком - отношенията между главната героиня и нейната майка Хелън, която живее с нея, са пропити с ироничен хумор и апострофи.

Най-силната роля в сериала принадлежи на Кейт Уинслет - не защото нейната Мер присъства в почти всеки кадър от епизодите, а защото превъплъщението в героинята й изисква огромна емоционална широта и финес.

Един от най-въздействащите елементи на "Мер от Ийсттаун" е изключителното внимание към детайлите, но то може да се окаже и препятствие. Сериалът поставя акцент върху толкова много сюжетни линии и странични истории, че много от тях остават недостатъчно добре развити.

Героят на Гай Пиърс - Ричард - с когото Мер започва да се среща, също не е на нивото на някои от останалите персонажи в историята.

Но сериалът е толкова всепоглъщащ и добре изпипан в останалите си аспекти, че тези недостатъци не се отразяват върху цялостното преживяване. Дори ако "Мер от Ийсттаун" беше останал само в границите на криминалните драми, щеше да си заслужава гледането - но този сериал представлява нещо много по-въздействащо и силно.


Сериалите и филмите на май 2021 г. по HBO Go Сериалите и филмите на май 2021 г. по HBO Go


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха двама души от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024