"Мер от Ийстаун" - новият лимитиран сериал на HBO с Кейт Уинслет - може би ще ви напомни за сериали като "Sharp Objects" и "Top of the Lake" по атмосферата си. 

Това е историята на опит за разкриването на убийство на млада жена, което може да се окаже свързано със серия от други случаи на безследно изчезнали момичета - сюжет, който е познат от всевъзможни криминални продукции.

Главната героиня е травматизирана, но напълно отдадена следователка, която е готова да премине всякакви граници, за да достигне до истината за случилото се - отново класически образ в подобни сериали. 

Действието се развива в градче в Пенсилвания, което пресъздава меланхоличното усещане за малката и тясно преплетена общност. 

Но "Мер от Ийсттаун" се отличава от всичко, което сте гледали досега.

Силата му се крие в образите на главните герои, които обсебват интереса на зрителите с всеки следващ епизод, пише Vulture в своето ревю на сериала.  

Продукцията с Кейт Уинслет прилича на типичната криминална драма, но е нещо много повече от това. Голяма част от сюжета се фокусира върху убийството на Ерин МакМенамин - тийнейджърка и майка на малко дете, намерена мъртва при обстоятелства, които показват, че престъплението не е изолирано. Връзката може да се окаже неразкрит случай с изчезването на дъщерята на приятелка на Мер от ученическите години. 

Няколко души са заподозрени за смъртта на Ерин, а съмненията около тях се разрастват, разсейват се и отново се концентрират в течение на епизодите. 

Сценаристът Брад Ингълсби (Our Friend) и режисьорът Крейг Зобъл (The Leftovers) поставят уликите пред очите на зрителите в специфичния си стил.

"Мер от Ийсттаун" приканва всеки от наблюдателите да разгледа делото през погледа на Мер - с внимание, което улавя всяка дребна промяна в мимиките на потенциалните заподозрени, и с хладнокръвие, което допуска, че и най-старите приятели може да са способни на немислими провинения. 

Мер има достатъчно причини да гледа на света през тази призма.

Синът й посяга на живота си, бившият й съпруг има връзка с друга жена, а самата тя се опитва да отгледа детето на своето загинало дете. 

Когато "Мер от Ийсттаун" се впусне в тези взаимоотношения, традиционният криминален сериал се превръща в много по-дълбока психологическа драма и размисъл за тъгата. Всеки от героите се бори със свои собствени битки, за които никой друг не подозира, а Мер съвсем не е единствената, която е променена от страданието си. Дори най-противоречивите образи на Ийсттаун са изградени с дълбочина и човечност - в случая помага фактът, че сценаристът Ингълсби е израснал в този регион. 

Освен плетеницата от криминалния сюжет и чистата драма, в "Мер от Ийсттаун" е вграден и елемент на страхотен ситком - отношенията между главната героиня и нейната майка Хелън, която живее с нея, са пропити с ироничен хумор и апострофи. 

Най-силната роля в сериала принадлежи на Кейт Уинслет - не защото нейната Мер присъства в почти всеки кадър от епизодите, а защото превъплъщението в героинята й изисква огромна емоционална широта и финес.   

Един от най-въздействащите елементи на "Мер от Ийсттаун" е изключителното внимание към детайлите, но то може да се окаже и препятствие. Сериалът поставя акцент върху толкова много сюжетни линии и странични истории, че много от тях остават недостатъчно добре развити. 

Героят на Гай Пиърс - Ричард - с когото Мер започва да се среща, също не е на нивото на някои от останалите персонажи в историята.

Но сериалът е толкова всепоглъщащ и добре изпипан в останалите си аспекти, че тези недостатъци не се отразяват върху цялостното преживяване. Дори ако "Мер от Ийсттаун" беше останал само в границите на криминалните драми, щеше да си заслужава гледането - но този сериал представлява нещо много по-въздействащо и силно.


Сериалите и филмите на май 2021 г. по HBO Go


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект