Не е никак лесно да предложиш нещо необичайно и интригуващо в един от най-старите жанрове в телевизията - криминалния. С новата си оригинална продукция "Мер от Ийсттаун" обаче HBO се справя отлично с тази задача. Нещо повече - в сериала умело се преплитат елементи на трилър, драма и дори романтика, които са способни да привлекат вниманието и на най-взискателните зрители.

В хода на седемте епизода ставаме свидетели не само на разследването на престъпление, което всява ужас в жителите на малък град в Пенсилвания, но и на борбата на главната героиня с все по-сериозните изпитания, пред които се изправя в личния си живот.

Историята

Мер Шиън (Кейт Уинслет) е някогашна гимназиална баскетболна звезда, която работи като детектив в полицейското управление в родния си Ийсттаун. Тя е любяща майка и баба, но през годините е преживяла огромни семейни трагедии, които са оставили своя незаличим отпечатък върху характера ѝ.

Професионалните умения на Мер са поставени на сериозно изпитание след като местно момиче е открито мъртво в реката до града. Не след дълго се оказва, че убийството би могло да е свързано със случай на отвличане, по който главната героиня е работила неуспешно в продължение на егодина.

В отговор на все по-жестоките критики от страна на местната общност, обвиняваща полицията за липсата на напредък в разследването, от областното управление изпращат в Ийсттаун младия, но уважаван детектив Колин Зейбъл, чиято звезда е изгряла именно след разкриването на заплетен случай на отвличане. Той и Мер трябва да стигнат до извършителя възможно най-скоро, тъй като времето не е на тяхна страна.

Разследването обаче не е единственият акцент в сериала. С развитието на историята стават все по-ясни причините за сложните взаимоотношения на Мер с нейните близки и приятели и разбираме какво е превърнало главната героиня в леко циничния и трудно сближаващ се с нови хора персонаж, с който се запознаваме в началото. Всичко това прави Мер много интересен и многопластов образ, който постепенно се разкрива пред зрителите с всеки изминал епизод.

Кой участва?

Безспорно, голямата звезда на продукцията е Кейт Уинслет. Носителката на "Оскар" достойно защитава реномето си на една от най-талантливите актриси на своето поколение, изигравайки по чудесен начин сложния персонаж на Мер Шиън. Англичанката изглежда еднакво в свои води както в моментите, в които изпълнява ролята на загрижена майка и баба, така и в тези, в които героинята ѝ не особено любезно казва на някои от съгражданите си да вървят на едно определено място.

Другото популярно име в актьорския състав е Гай Пиърс, известен най-вече с главната си роля в шедьовъра на Кристофър Нолан "Мементо", както и с превъплъщението си в злодея Олдрич Килиън в блокбъстъра на Marvel "Железният човек 3". Тук той изпълнява ролята на някога успешния писател Ричард Раян, който е дошъл в Ийсттаун за да преподава в местния университет. Случайната му среща с Мер е един от ключовите моменти в сериала, тъй като след нея той постепенно започва да заема все по-важна роля в живота ѝ.

"Мер от Ийсттаун" по HBO - нещо повече от криминален сериал

Говорейки за актьори от вселената на Marvel, няма как да не споменем и Еван Питърс, който спечели сърцата на феновете с ролята си на Куйксилвър в поредицата "X-Men". В "Мер от Ийсттаун" той се превъплащава в образа на детектив Колин Зейбъл, на когото е поставена задачата да помага на следовател Шиън, макар тя изобщо да не е ентусиазирана от идеята.

За финал

На пръв поглед "Мер от Ийсттаун" изглежда като класически криминален сериал, но не след дълго става ясно, че е нещо много повече от това. Благодарение на качествената актьорска игра и умелия сценарий сериалът приковава вниманието на зрителите, като в същото време стои възможно най-далеч от клишетата, присъщи на подобни продукции. "Мер от Ийсттаун" ще ви заплени толкова неусетно, че веднага след края на първия епизод вече няма да имате търпение да видите следващите.

*"Мер от Ийсттаун" се излъчва в ефира на HBO всеки понеделник от 22:00 ч., както и на онлайн платформата HBO GO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024