Най-сигурният автомобил на света. Така главният инженер на S-класата на Mercedes Андреас Цюган определя най-новия модел S 680 Guard пред Spiegel.

Това е автомобилът, който ще бъде използван за служебните и официални пътувания на германския канцлер след оттеглянето на Ангела Меркел. 

Според Цюган луксозният седан е тестван за издръжливост срещу повече от 300 изстрела от оръжия с висок калибър и срещу взрив от 12,5 кг пластичен експлозив по време на официални изпитания. По този начин лимузината получава сертификат за най-високата степен на защита, която може да се присъди на граждански пътни превозни средства - VR10 и VPAM ERV. 

Единственият автомобил, който може да се смята за по-защитен срещу атаки, е "Звярът" от Cadillac - автомобилът на американските президенти. Mercedes S 680 Guard обаче е "танк, маскиран като автомобил, а не бронирана лимузина". Американският модел все пак може да се продава единствено на службата за охрана на президента Secret Service. 

За Daimler обаче серията Guard е бизнес с традиция. Преди повече от 90 години германският автомобилен производител създава първия модел от специалната си лимузина. Японският император е един от най-ранните клиенти, а до днес близо 100 монарси, правителствени ръководители, топ мениджъри и религиозни ръководители използват коли от този тип. 

Пътниците в S-класата може би няма да забележат това, което я прави толкова интересна. Тежкият защитен слой остава "невидим", докато вътрешността предлага всичко необходимо за луксозния клас - регулиращи се седалки с функция за масаж, атмосферно осветление на салона, индивидуален контрол на климатика и най-разнообразни infotainment-опции. 

Там, където в другите S-класи може да се монтира минибар между задните седалки, Guard разполага с автоматична противопожарна система и система за противодействие при евентуална атака с отровен газ, при която се осигурява бърз поток от свеж въздух срещу проникване на вредни газове. Шофьорът на автомобила все пак трябва да отговаря на по-високи изисквания - тази S-класа е двойно по-тежка от останалите модели, затова водачът трябва да притежава шофьорска книжка за товарни автомобили и доста бързи реакции. 

Дори най-силните спирачки на Mercedes не могат да спрат този гигант толкова лесно, а силно модифицираното шаси не предотвратява изцяло отклоненията при завоите. Все пак дори ако гумите се спукат при обстрел, автомобилът може да се контролира лесно благодарение на специалната подсилена изработка. 

Guard разполага с 12-цилиндров двигател, който иначе е "резервиран" за клиентите на Maybach. Шестлитровият мотор е с 612 к.с., като ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди, независимо от тежестта на автомобила. 

Mercedes са поставили лимит за максимална скорост на 190 км/ч заради специалните гуми на Guard. Така или иначе, клиентите на този модел рядко биха попаднали в скоростни преследвания. Целта е да се осигури възможност за бързо изтегляне от евентуална опасна зона, преди да се намеси кортежът на охраната. 

Guard изглежда като S-класа, но е напълно нова конструкция, върху която е поставена луксозната каросерия. Производството на почти 10-сантиметровите стъкла на прозорците, защитните повърхности от арамид и бронираната стомана отнема 15 дни - десет пъти повече от времето за производство на нормалната S-класа. 

Цената му също е доста по-висока от нормалния модел в серията - минимумът е около 544 000 евро. 

Дори в тази ниша екологичната устойчивост играе своята роля. Mercedes вече обмислят да създадат изцяло бронирана версия на своя луксозен електрически бранд EQS. 


Кола на годината 2022 - три електрически, две немски, едно Peugeot


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония