Меркел мислила, че разговаря с Порошенко. Оказало се телефонна шега на руски комици Снимка: © Getty Images

Ангела Меркел е разговаряла по телефона с бившия украински президент Петро Порошенко. Или поне така си е мислила.

Оказва се, че популярни руски шегаджии са успели да се свържат по телефона с бившия германски канцлер, за да обсъдят събитията в Украйна и Беларус. Меркел е получила обаждане на 12 януари от човек, представящ се за Порошенко. В разговора е участвал и немско-украински преводач от езиковата служба на германското външно министерство.

Новината беше потвърдена от офиса на бившия канцлер. В изявление се посочва, че Меркел е "информирала Министерството на външните работи за впечатлението, което е придобила от обаждащия се по време на телефонния разговор". Не става ясно обаче какви точно са били тези впечатления, но от офиса ѝ изтъкват, че тя е "изглеждала предпазлива".

По време на мандата си като ръководител на германското правителство Меркел е имала чести контакти с Порошенко, който беше президент на Украйна от 2014 до 2019 г.

На другия край на телефона обаче не е бил бившия украински президент, а двама руснака - Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус. В собствения им канал в Telegram, те публикуваха това, което според тях са откъси от разговора им с Меркел.

В записите те обсъждат как споразумението от Минск от 2014 г. е спечелило ценно време за Украйна. Меркел също така критикува и репресиите в Беларус.

Вован и Лексус са известни с фалшивите си разговори с политици и известни личности. Те са правили подобни неща и преди и се считани за едни от най-известните телефонни измамници в света. Някак те успяват да се сдобият с телефонните номера на високопоставени лица и да разговарят с тях под чужда самоличност.

През ноември те успяха да проведат разговор с полския президент Анджей Дужа, като се представиха за френския му колега Еманюел Макрон.

Преди това са се "превъплъщавали" и в други личности, включително Володимир Зеленски, Борис Джонсън, Елтън Джон и принц Хари.

"Ало, обажда се Грета Тунберг": Руските "пранк" звезди, чиито жертви са Макрон, Джонсън и Елтън Джон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024