Германският канцлер Ангела Меркел отмени строгия локдаун за католическия Великден (1-5 април) само ден след като тя и лидерите на 16-те провинции решиха да го наложат.

Той предвиждаше магазините, включително хранителните, да затворят врати в рамките на няколко дни, за да се пречупи „експоненциалният ръст на третата вълна на коронавируса“. Бе решено, че около Великден църквите трябва да провеждат литургии онлайн, а на едно място да не могат да се срещат повече от петима души (членове на максимум две домакинства).

В сряда Меркел е отменила строгите мерки заради вълна от критики, най-вече от страна на църквите, съобщават Deutsche Welle и Der Spiegel. Все пак Германия остава в локдаун до 18 април, както бе съобщено преди ден, но той ще е с по-леки ограничения.

По време на пресконференция канцлерът каза, че строгата блокада между 1 и 5 април е била наложена „с най-добри намерения“. „Трябва да опитаме да спрем третата вълна на пандемията. Така или иначе, това решение беше грешка. В края на краищата, аз поемам отговорност“, добави Меркел.

„Важно е да го кажа сега. Това е изцяло моя грешка. Грешката трябва да се отбележи като такава и трябва да бъде поправена, като най-добре е това да се случи възможно най-бързо“, допълни Меркел и поиска гражданите да ѝ простят за прибързаната реакция.

След направен по-обстоен анализ, тя и лидерите на 16-те провинции са решили, че планираният пълен локдаун само ще доведе до „повече вреди, отколкото ползи“. Канцлерът добави, че някои проблеми, които блокадата би създала – като загубени приходи за бизнеса – не са били отчетени.

Според първоначалния план – хранителните магазини можеха да отворят врати само на Велика събота, 3 април.

Решението на Меркел от вторник срещна съпротивата на водещи епидемиолози, които обявиха, че петдневен пълен локдаун няма да окаже искания ефект в борба срещу третата вълна на Covid-19. Протестантските и католическите църкви също критикуваха германския лидер заради онлайн литургиите. Междувременно индустриалните и бизнес лидери са посочили, че са оставени "на тъмно" и ситуацията с "великденското затваряне" не им е била добре обяснена.

Германският институт „Роберт Кох“ отчете 15 813 нови инфекции на коронавирус в страната в сряда, както и 248 смъртни случая. Общо заразените от началото на пандемията са над 2,6 млн., а жертвите – повече от 75 хиляди.


Формулата на британския успех с ваксините? "Капитализмът и алчността", според Борис Джонсън

La Stampa: 29 млн. дози на AstraZeneca стоят на склад в завод в Италия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024