Меркел получи най-високото отличие на Германия въпреки критиките към наследството ѝ Снимка: © Getty Images

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел получи най-високия орден за заслуги в страната - отличие, с което са удостоени само двама други бивши лидери преди нея.

Меркел, която ръководеше страната в продължение на повече от 16 години, беше удостоена с Големия кръст на Ордена за заслуги като признание за приноса ѝ към политическия живот. Това се случи на специално събитие, на което присъстваха нейни политически съюзници, президента Франк-Валтер Щайнмайер и настоящия германски канцлер Олаф Шолц.

Щайнмайер похвали Меркел като "безпрецедентен политик", който успешно е ръководил Германия в трудни времена, включително финансовата криза през 2008 г. и бежанската криза през 2015 г.

"Вие помогнахте на страната ни да постигне нов икономически успех в условията на безпрецедентни предизвикателства. Гледаме назад към тези 16 години на почти непрекъснат икономически растеж...Във време, когато нашият континент заплашваше да се разпадне, Вие задържахте заедно центъра и периферията, севера и юга, изтока и запада", заяви президентът.

Докато Щайнмайер говори в продължение на половин час, речта на Меркел беше само 5 минути.

Хората често говорят за това каква змийска яма е политиката. Мога да кажа, че нямаше да я преживея, ако я нямаше другата страна на политиката.

Großkreuz, или "Големият кръст", е най-високият медал за заслуги в Германия. Той е бил присъждан само на още двама предишни канцлери: Конрад Аденауер през 1954 г. и Хелмут Кол през 1998 г.

Не всички обаче останаха доволни от това Меркел да получи престижния орден. Недоволство изразиха дори някои от членовете на собствената ѝ партия, които повдигнаха въпроса дали наследството ѝ отговаря на изискванията.

Някои смятат, че награждаването е станало твърде близо до края на 16-годишния ѝ мандат като канцлер и така не може да се направи обективна оценка за нейното управление и наследство. Други твърдят, че именно нейните действия са допринесли за проблемите, пред които Германия и Европа са изправени в момента.

"Смятам, че е грешка да се присъжда ордена на Меркел сега - година и половина след края на мандата ѝ", заяви Андреас Рьодер от ХДС, който допълва, че позицията на бившия канцлер спрямо Русия е една от най-големите външнополитически грешки на страната.

Решенията на Меркел да оттегли Германия от ядрената енергетика и да се опита да създаде работни отношения с Москва, включително да насърчи енергийната зависимост от нея, се разглеждат от много германци като огромна грешка.

Съюзниците на Меркел защитиха нейните решения, като изтъкнаха, че тогава тя се е опитала да запази Германия и Европа в равновесие в период на значителни сътресения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024