Меркел защити политиката си спрямо Путин: "Нямах достатъчно власт, за да постигна каквото желаех" Снимка: © Getty Images

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия и Владимир Путин преди инвазията в Украйна през февруари. В интервю пред немското издание "Шпигел" тя казва, че е изчерпала възможностите си да повлияе на руския президент.

Меркел споделя, че заедно с френския президент Еманюел Макрон са искали да разговарят с Путин през лятото на 2021 г. - малко преди тя да се оттегли от ръководния пост.

"Но вече нямах достатъчно власт, за да постигна каквото желаех. Всички знаеха - "тя ще си отиде през есента", посочва Меркел.

Бившият германски канцлер се оттегли от поста през декември след близо 16 години на власт. Няколко месеца преди да го направи, тя проведе и последната си среща с Путин - през август 2021 г.

"Усещането беше много ясно: "От гледна точка на властта ви в политиката - с нея е свършено". За Путин е важна само властта. При последното си посещение той доведе със себе си и Лавров (руския външен министър Сергей Лавров - б.р.), а иначе се срещахме по-често на четири очи", разказва тя.

Това не е първият път, в който бившият германски лидер защитава политиката, водена спрямо Русия. В интервю през юни Меркел направи същото, като каза, че Европа и Русия са съседи и "трябва да намерим начин да съществуваме заедно, въпреки всички наши различия".

  • Мнозина твърдят, че Меркел и други европейски лидери е трябвало да възприемат по-твърд подход към Кремъл в периода преди руската инвазия в Украйна.
  • Депутатът и експерт по външна политика от нейната Християндемократическа партия (ХДС) Родерих Кьозеветер е сред тези, които твърдят, че Меркел е знаела, че Путин се опитва да раздели и отслаби Европа, но е смятала, че правилният подход за това е "меката сила".

Тя защитава външната политиката на Германия в периода след 2014 г. по повод постигнатото примирие след незаконната анексия на Крим. По думите ѝ то е дало време на Киев да се подготви за войната, която започна в страната през февруари тази година.

Пред "Шпигел" тя казва, че руското нахлуване в Украйна не е било изненада за нея и не съжалява, че е напуснала канцлерския си пост. Според нея правителството ѝ не е успяло да постигне напредък не само по отношение на кризата в Украйна, но и по отношение на конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които участва Русия.

Бившият канцлер редовно е защитавала проекта за изграждането на тръбата "Северен поток 2" за пренос на руски газ директно до Германия, която така и не заработи. Германия в момента се намира в тежка енергийна криза и се бори да намали зависимостта си от руската енергия - без да навреди на собствената си икономика.

Меркел обяви намеренията си, че ще се оттегли от ръководния пост през 2018 г. и три години по-късно предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц. В момента тя е пенсионирана и пише мемоарите си.

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Ангела Меркел Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023