Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха" Снимка: © Getty Images

Бившият германски канцлер Ангела Меркел реши да отправи публично предупреждение към европейските лидери "да приемат сериозно" заплахите с ядрена атака на Владимир Путин.

"Те не бива да бъдат отхвърляни по презумпция. Не са просто блъф. Трябва да се отнасяме към тях със сериозност, и това не е знак на слабост или политика на умиротворение, а свидетелство за политическа мъдрост", казва тя, цитирана от Sueddeutsche Zeitung по време на откриването на новата фондация "Хелмут Кол".

От началото на войната в Украйна Ангела Меркел е остро критикувана заради наследството, което остави както в Германия, така и в целия ЕС - енергийната зависимост на германската икономика от Русия и допускането на половинчати ответни мерки спрямо Путин дори след анексирането на Крим.

Меркел предпочете да се оттегли от активния политически живот след края на последния си мандат, но реши да използва трибуната при учредяването на фондацията в памет на бившия ѝ политически ментор Хелмут Кол за многозначителен коментар по повод Русия.

"В своето качество на бивш канцлер Ангела Меркел е много внимателна да не изразява позиции по всекидневни политически въпроси - вероятно и поради факта, че актуалната енергийна криза, свързана с войната, е резултат и на собственото ѝ управление", коментира Sueddeutsche Zeitung.

Медията обръща внимание, че Меркел е използвала "риторичен трик", за да завоалира мнението си - и вместо да дава своя оценка на случващото се, е задала пред публиката въпроса "Какво щеше да направи канцлерът Хелмут Кол през 2022 г.".

"Смятам, че Кол би положил всички усилия, така че да защити и възстанови суверенитета и целостта на Украйна", казва тя. В същото време, добавя Меркел, Кол "не би изпуснал от поглед въпроса какво ще се случи на следващия ден", докато се занимава с днешните проблеми.

"Меркел продължава мисловния си експеримент, като казва, че Хелмут Кол би размишлявал паралелно и върху това, което в момента изглежда немислимо, направо невероятно - а именно, как отношенията с Русия и към Русия отново да бъдат развити", казват още авторите на репортажа.

Коментарът на журналистите е, че предупредителните и предпазливи нейни позиции спрямо Путин я доближават по-скоро до курса на настоящия канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Олаф Шолц, отколкото до риториката в подкрепа на военните доставки за Украйна, която държи действащият лидер на нейния Християндемократичен съюз Фридрих Мерц.

Мерц и Меркел "никога не са били приятели", коментира SDZ, "не бяха такива и в тази вечер" - двамата водещи политици на ХДС са седяли един до друг на първия ред, но освен да си разменят кратко кимване, не са отделили никакво време за разговор помежду си.

Масивният теч на газ от "Северен поток" е умишлен саботаж . ЦРУ е предупредило Берлин още лятото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024