Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха" Снимка: © Getty Images

Бившият германски канцлер Ангела Меркел реши да отправи публично предупреждение към европейските лидери "да приемат сериозно" заплахите с ядрена атака на Владимир Путин.

"Те не бива да бъдат отхвърляни по презумпция. Не са просто блъф. Трябва да се отнасяме към тях със сериозност, и това не е знак на слабост или политика на умиротворение, а свидетелство за политическа мъдрост", казва тя, цитирана от Sueddeutsche Zeitung по време на откриването на новата фондация "Хелмут Кол".

От началото на войната в Украйна Ангела Меркел е остро критикувана заради наследството, което остави както в Германия, така и в целия ЕС - енергийната зависимост на германската икономика от Русия и допускането на половинчати ответни мерки спрямо Путин дори след анексирането на Крим.

Меркел предпочете да се оттегли от активния политически живот след края на последния си мандат, но реши да използва трибуната при учредяването на фондацията в памет на бившия ѝ политически ментор Хелмут Кол за многозначителен коментар по повод Русия.

"В своето качество на бивш канцлер Ангела Меркел е много внимателна да не изразява позиции по всекидневни политически въпроси - вероятно и поради факта, че актуалната енергийна криза, свързана с войната, е резултат и на собственото ѝ управление", коментира Sueddeutsche Zeitung.

Медията обръща внимание, че Меркел е използвала "риторичен трик", за да завоалира мнението си - и вместо да дава своя оценка на случващото се, е задала пред публиката въпроса "Какво щеше да направи канцлерът Хелмут Кол през 2022 г.".

"Смятам, че Кол би положил всички усилия, така че да защити и възстанови суверенитета и целостта на Украйна", казва тя. В същото време, добавя Меркел, Кол "не би изпуснал от поглед въпроса какво ще се случи на следващия ден", докато се занимава с днешните проблеми.

"Меркел продължава мисловния си експеримент, като казва, че Хелмут Кол би размишлявал паралелно и върху това, което в момента изглежда немислимо, направо невероятно - а именно, как отношенията с Русия и към Русия отново да бъдат развити", казват още авторите на репортажа.

Коментарът на журналистите е, че предупредителните и предпазливи нейни позиции спрямо Путин я доближават по-скоро до курса на настоящия канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Олаф Шолц, отколкото до риториката в подкрепа на военните доставки за Украйна, която държи действащият лидер на нейния Християндемократичен съюз Фридрих Мерц.

Мерц и Меркел "никога не са били приятели", коментира SDZ, "не бяха такива и в тази вечер" - двамата водещи политици на ХДС са седяли един до друг на първия ред, но освен да си разменят кратко кимване, не са отделили никакво време за разговор помежду си.

Масивният теч на газ от "Северен поток" е умишлен саботаж . ЦРУ е предупредило Берлин още лятото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха двама души от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024