Снимка: © European Council

Правителството може да върне строгите мерки за сигурност, ако броят на новите случаи на пациенти с Covid-19 надвиши 100 души на денонощие. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в сряда вечер след среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани. 

"Трябва да спазваме всички мерки - дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата - веднага пак ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Те сега разпускат мерките, които ние никога не сме налагали. Вие тук в България винаги сте били разпуснати", беше коментарът му по време на брифинга. 

Няколко часа по-рано Националният оперативен щаб съобщи 74 случая на Covid-19 за последното денонощие в страната за денонощие. Обяснението на говорителя на щаба Димо Димов беше, че скокът се дължи на таргетираното тестване на клъстърни огнища на Covid-19 в страната - в социални домове или сред завръщащи се от чужбина българи. 

"Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. При нарастване обаче над 100 човека заболели, веднага ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни", каза Борисов.

Той укори 70-те български работници, които се озоваха на летището в Париж в очакване да бъдат допуснати на работа в местна ферма, въпреки че Франция не допуска чужди граждани без постоянно местожителство в страната от началото на извънредното положение. 

"Истински съм ядосан на тези, които станаха и си заминаха за Париж като сезонни работници и като не знам какви. Сега пускат смс-и. Оплакват се от французите, че се държат лошо с тях и ние пак, какво трябва да направим? Да ги вземем от заразеното място, както стана от Холандия. Днес гледах кадрите от "Витошка". Това ако е карантина, не знам. Вижте кадрите от Истанбул, Ню Йорк, Москва. Ако не вярвате на нас, вижте тези кадри", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети