Британската схема за уседналост на гражданите на ЕС е незаконна, реши британският съд Снимка: © Getty Images

Правилата на британското правителство, с които се урежда статутът на гражданите на ЕС след Брекзит, са незаконни. Това обяви Върховният съд на Лондон, съобщава "Ройтерс".

Независимият контролен орган за наблюдение на правата на гражданите (IMA) заведе дело срещу Министерството на вътрешните работи. Обвиненията са, че Великобритания нарушава споразумението си за оттегляне от Европейския съюз, като изисква от гражданите на блока да кандидатстват отново за правото да живеят и работят в страната.

Съгласно действащата схема за установяване гражданите на ЕС, които са били в страната по-малко от 5 години преди Брекзит и които имат "предварително уреден статут", са задължени да подадат отново молба за "установен статут", след като са били в страната в продължение на 5 години. Ако не го направят, те автоматично губят правата си на пребиваване, работа, наемане на имот или достъп до услуги.

В решението, постановено от Върховния съд, се посочва, че това правило е "погрешно от правна гледна точка и незаконно", тъй като "има за цел да отмени правото на постоянно пребиваване".

Съгласно споразумението за Брекзит Великобритания и ЕС се споразумяха, че гражданите на Съюза в страната могат да останат законно в държавите, в които живеят, ако са се установили там преди Брекзит. Правилото се прилага и реципрично за британските граждани в ЕС. То обаче беше наложено като изискване само от Великобритания и Словения.

Представител на Независимия контролен орган твърди, че този аспект от правилата е "несъвместим със споразумението за оттегляне" от ЕС. Съдът също постанови, че действията на британското правителство са в резултат на погрешно тълкуване на споразумението.

"Радвам се, че съдията призна значителното въздействие, което този въпрос можеше да окаже върху живота и препитанието на гражданите с предварително уреден статут, които се намират във Великобритания", заяви главният изпълнителен директор на IMA Катрин Чембърлейн.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че възнамерява да обжалва решението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024