Мианмар изпълни първите си екзекуции от 1988 година Снимка: © Getty Images

Четирима активисти за демокрация са били екзекутирани в Мианмар. Това са първите изпълнени смъртни наказания в страната от десетилетия насам, пише BBC.

Жертвите са обвинени в "извършване на терористични актове", а екзекуциите им са осъдени строго от международната общност.

Управляващата хунта извърши преврат над демократично избраното правителство през февруари 2021 година, което предизвика огромна вълна от протести. Недоволството на гражданите обаче бързо бе овладяно със сила от армията.

Четиримата мъже са били наказани за това, че са "давали указания, организирали са и са планирали брутални и нехуманни терористични актове". Делото срещу тях бе проведено през януари при затворени врати, като множество групи за защита на човешките права отправиха критики относно липсата на справедливост и прозрачност по време на съдебния процес.

По данни на ООН това са първите екзекуции в Мианмар от 1988 година. Не се казва как или кога са били извършени. Роднините на жертвите не са били известени, предава Reuters. Семействата им са внесли молби за повече информация и все още очакват да получат обратно телата на убитите.

53-годишният Ко Джими е активист от демократично движение, което е организирало студентските протести срещу военната хунта през 1988 година. Арестуван е през октомври 2021 г. по обвинения за укриване на оръжия и амуниции, както и за това, че изпълнява ролята на "съветник" на демократичното Обединеното национално правителство, създадено в опозиция на преврата.

41-годишният Фьо Зея Тау е близък сътрудник на бившия премиер Су Ки. Освен това той е бивш хип-хоп артист, който често си е навличал гнева на хунтата с антивоенните си лирики. Арестуван е през ноември.

За другите двама екзекутирани, Хла Мо Анг и Анг Тура Зау, се знае по-малко, но тяхната присъда е била произнесена за убийството на жена, за която се подозира, че е била информатор на хунтата.

След преврата бившият министър-председател е поставен под домашен арест и получава редица обвинения, които могат да му донесат присъда до 150 години затвор.

По данни на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (AAPP) 14 847 души са били арестувани след преврата, а 2114 са били убити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023