Миконос е едно от любимите места за ваканциите на богатите и известните хора - от Илон Мъск до Никол Шерцингер.

И двамата са сред гостите на гръцкия остров през лятото на 2022 г., наред с футболиста Мо Сала, който е удължил договора си с "Ливърпул" за 350 000 паунда на месец, докато си почива на Миконос.

Само за една седмица през юли островът посреща общо 220 000 туристи. 30 000 души - тройно повече от постоянното население - са наети да обслужват ресторантите, хотелите и частните вили. А сезонът още не е приключил.

Илон Мъск прекарва ваканцията си на остров Миконос

"Чудото" на Миконос започва през 50-те години, когато посетителите на съседния остров Делос (едно от най-важните и свещени места на Древна Гърция) решават да се запознаят със скалистата му и дива красота. От този момент Миконос започва да се развива с такава скорост, че от остров с крайно бедно население се превръща в международна туристическа дестинация с годишни приходи в размер на милиарди евро, пише "Гардиън".

Шампанското се лее в скъпи ресторанти, модни инфлуенсъри и TikTok звезди се снимат по калдаръмените стари улици. Ако пренасищането с хора не е достатъчно осезаемо - гръцкото правителство възнамерява да одобри спорен план за строителство на нови гигантски хотели.

Никол Шерцингер и годеникът ѝ Том ЕвансЕдин от проектите за инвестиции, финансиран от предприемачи от Абу Даби и Кувейт, предвижда изграждане на малко селище с пристанище, което да посреща суперяхти.

Това, което притеснява местните хора, е, че са преминали отвъд повратната точка на презастрояването - и че Миконос има нужда от съвсем нов имидж.

Кметът Константинос Кукас коментира пред изданието, че 2022 г. е най-добрата година в историята на острова и туристическите посещения са се увеличили с поне 20 на сто, но устойчивото развитие е най-големият проблем.

Част от жителите на Миконос опитват да създадат места, които да предложат съвсем различно преживяване от идеята за шумна музика, шампанско и VIP-партита.

Местна ферма предлага на гостите си почивка в автентичния начин на живот на Цикладските острови, с курсове по готвене, месене на хляб и яздене на коне.

"Отклонихме се от правия път. Допуснаха се грешки. Всички допринесохме за тях", коментира собственикът на фермата, който е потомствен строител и също като баща си е участвал в изграждането на вилите и хотелите наоколо.

Хората на острова все още си спомнят за старото поколение, прекарало живота си в бедност - пълен контраст със съвременния облик и стандарт. Именно те негодуват срещу невъзможно високите цени на наемите и хранителните стоки. Дори плажовете са "приватизирани" от фирми, които в някои случаи таксуват по 70 евро за шезлонг.

Жителите на Миконос се боят, че родното им място е изгубило "характера и душата си".

Естествената среда е повредена, инфраструктурата не издържа на прекомерното заселване с хора. Успехът на туристическия бизнес носи и неизбежни негативи - наркотици, пране на пари, рекет и организирана престъпност.

Кметът на Миконос се надява, че островът не само ще запази идентичността си, но и ще решава сам за себе си какъв тип клиенти да привлича.

"Илон Мъск ни посети и сме много благодарни, защото бихме искали да бъдем познати и като център за културен туризъм", казва Кукас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024