Милен Велчев купува подразделение на санкционираната руска ВТБ Снимка: © бТВ

Бившият финансов министър Милен Велчев и неговият брат Георги Велчев са купили бившето подразделение на руската ВТБ Банк за търговия със суровини - VTB Commodities Trading, регистрирано в Швейцария.

Новината беше съобщена от Bloomberg Law, като Велчев все още не я е коментирал извън това, че компанията ще оперира под ново име, а решенията за работата ѝ ще бъдат "преразгледани".

Дружеството спря да работи през март 2022 г., след като руската Внешторгбанк беше поставена под санкции заради руската военна инвазия в Украйна и изгуби достъпа си до световната финансова система, както и до разплащателната мрежа Swift.

Според информация на Bloomberg от ноември 2022 - огромната част от служителите ѝ са освободени, след като много от тях са били принудени да работят без възнаграждение за продължителен период от време. Всички останали договори би трябвало да са изтекли в края на годината.

Руското звено не успява да извършва разплащания или да наема адвокати по съдебните си дела след налагането на санкциите.

Милен и Георги Велчеви бяха представители на инвестиционното звено ВТБ Капитал за България, като в края на май 2022 г. са направили неуспешен опит да купят дружеството чрез своята "Делта кепитъл инвестмънтс", но Агенцията по вписванията не е разрешила смяна на собствеността.

В миналото ВТБ Капитал беше акционер в "Булгартабак" и държеше 9.9% от капитала на Корпоративна търговска банка, която през 2014 беше обявена в несъстоятелност.

Мажоритарен собственик на Внешторгбанк е руската държава чрез Федералната агенция за управление на държавното имущество.

През юли 2022 г. друг бивш министър на финансите Симеон Дянков се оказа свързан с преструктуриране на руска банка, засегната от санкциите - частната "Алфа Банк". Дянков стана временен ръководител на украинското ѝ подразделение, за да може тримата ѝ санкционирани собственици - руски олигарси - да освободят дейността ѝ. Впоследствие тя беше преименувана "Сенс Банк", а украинското правителство започна процедура по бъдещата ѝ национализация.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024